Windparken België 2 miljard duurder dan Nederlandse

Offshore windpark. Foto: Dick Hill

België betaalt 2 miljard euro meer aan subsidie voor de windparken dan het gelijkwaardige windpark Borssele van Nederland in de Noordzee. VRT heeft dit berekend op basis van een vertrouwelijke studie van de CREG, de federale energieregulator. De Belgische windparken liggen tegen de Nederlandse aan in de Noordzee.

De meerkosten zullen door de consument betaald moeten worden. De kosten voor de windparken worden verrekend op de energierekening van de Belgen. Hetzelfde is het geval met de zonnepanelen in België.

Nederland werkt anders dan België 
Nederland werkt via aanbestedingen en kan daardoor de concurrentie laten spelen en zo een goedkopere prijs kunnen onderhandelen. België heeft al meer dan 10 jaar geleden concessies verleend aan consortia om windparken in de Noordzee te bouwen. België moet met de consortia onderhandelen over de prijs en de subsidies die zij krijgen voor het leveren van groene stroom.

 

 

 

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Sep 2017 >>
MTWTFSS
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Rondje Landtong Rozenburg op 30 september

In het hart van het havengebied ligt de Landtong Rozenburg, ingeklemd tussen de Nieuwe Waterweg en het Calandkanaal. De Landtong herbergt een prachtig natuurgebied, met nu eens zicht op reusachtige zeeschepen en dan weer een kudde Schotse hooglanders. Zaterdag 30 september heb je de unieke mogelijkheid dit bijzondere gebied zowel vanaf het land als vanaf […]

read more >

Offshore WIND Conference 9 en 10 oktober RAI

OWC 2017 richt zich op de kansen in de offshore windsector voor de komende 10 jaar en verder daarna. Wat zullen de komende tenders de supply chain op korte en lange termijn bieden? Wat zijn de trends en kansen na 2023? Ook andere onderwerpen worden besproken, zoals kostenreductie, innovaties, subsidie en samenwerking met de olie- […]

read more >

Offshore Energy Exhibition & Conference 2017

Offshore Energy Exhibition & Conference (OEEC) is Europe’s leading offshore energy event. It is unique in bringing together the oil & gas, offshore wind and marine energy industry. With the industry in transition OEEC offers offshore energy professionals the ideal meeting place to network, discuss and learn about the future of energy.

read more >