Dit was het meest gelezen maritieme nieuws van 2016

Het jaar 2016 was voor liefhebbers van schepen en de maritieme sector een periode van tegenstellingen: van superjachten tot faillissementen, van eerste keren tot laatste keren. MaritiemNieuws.nl deed onderzoek naar het meest gelezen nieuws in 2016 en maakte onderstaande top-5.

5: Pieter Heerema gaat zwaarste zeilwedstrijd ter wereld varen
In februari kondigde Quote 500-lid Pieter Heerema aan de Vendée Globe te gaan varen, een zeilwedstrijd om de wereld voor solozeilers. De toen 64-jarige telg uit de familie van offshoremagnaten kreeg veel lof voor zijn deelname, en bood enkele weken voor de start al een kijkje aan boord van zijn schip. Ook het bericht waarin hij tijdens de race stevige kritiek uitte op de apparatuur en het gebrek aan support werd gretig gelezen.

4: Superjacht ‘A’ van Russische miljardair in Rotterdam
Liefhebbers van superjachten keken in augustus hun ogen uit op de Wilhelminakade in Rotterdam. Daar meerde toen redelijk onverwacht het 119-meter lange superjacht ‘A’ van miljardair Andrey Igorevich Melnichenko aan, dat volgens bronnen te koop staat. Ook MaritiemNieuws.nl ging een kijkje nemen en maakte een video die gretig gedeeld werd en inmiddels bijna 4.500 keer is bekeken.

3: Eerste 12 schepen van Abis Shipping worden geveild
Minder goed nieuws kwam er in november uit Harlingen, toen bleek dat Abis Shipping in financiële nood verkeert. Op 29 november werden er zelfs 12 schepen van de rederij geveild nadat het bankkrediet werd stopgezet. Enkele van die schepen gaan overigens, samen met negen geveilde schepen van het failliete Flinter Groep, vanaf januari deel uitmaken van de vloot van de nieuwe joint venture Shipping Company Groningen.

2: Pioneering Spirit lift Yme offshore-platform
Het grootste schip ter wereld, de Pioneering Spirit van Allseas, voerde in augustus haar allereerste heavy-lift-klus uit. Het 382-meter lange schip met dubbele boeg tilde het offshore platform Yme van 13.500 ton in zijn geheel op en vervoerde het naar een werf in Noorwegen om ontmanteld te worden. De foto’s van deze primeur werden door mensen over de hele wereld bekeken. In december werd bekend dat de Pioneering Spirit in 2017 een gasleiding van ruim 900 kilometer gaat aanleggen in de Zwarte Zee.

1: 26 juni opening uitgebreide Panamakanaal
Het immense belang van het Panamakanaal werd in de eerste helft van dit jaar nog eens duidelijk door de wereldwijde media-aandacht voor de opening van het uitgebreide kanaal, wat op MaritiemNieuws.nl het meeste werd gelezen in 2016. De waterweg, die in 1914 in gebruik was genomen, werd te krap voor de steeds grotere schepen in de zeevaart, wat aanleiding gaf tot een verbreding en verdieping van het huidige kanaal en het aanleggen van een extra ‘baan’. Op 26 juni was de Cosco Shipping Panama het eerste containerschip dat door het nieuwe kanaal voer. Overigens heeft de Amerikaanse marine de wanden van het nieuwe kanaal al even stevig getest.

Foto: Canal de Panamá


Heb je vragen, nieuwstips of wil je gewoon graag op de hoogte blijven van het laatste maritieme nieuws? Volg ons dan ook op Twitter!