Hoorn wil overlast van riviercruises aanpakken

Hoorn. Foto: Ben de Vos, Wikimedia.

Als het aan het Hoornse college ligt, komen er vanaf 1 maart 2017 geen touringcars meer de Hoornse binnenstad in. Hiervoor moet alternatief duurzaam vervoer van en naar de stad terugkomen. Dit voornemen maakt onderdeel uit van een plan voor de aanpak om de overlast van riviercruises in te perken.

De riviercruisevaart is een sterke groeimarkt. In de afgelopen jaren is de Hoornse haven uitgegroeid tot een van de meest favoriete aanmeerplekken in Nederland. In 2016 deden ruim 450 schepen met in totaal ongeveer 65.000 passagiers Hoorn aan. Uit onderzoek uit 2014 bleek dat de riviercruisevaart ongeveer 1 miljoen euro bijdraagt aan de Hoornse economie en dat er potentie is om dit uit te breiden.

De touringcars zorgen voor overlast voor omwonenden 
De groei van de markt en de aantrekkingskracht van Hoorn als aanmeerplaats hebben ook een keerzijde. Het grote aantal schepen in de haven en de touringcars die de bezoekers heen en weer rijden zorgen voor overlast voor met name omwonenden van Oostereiland, de haven en Visserseiland. ‘Iedereen is het erover eens dat de huidige situatie niet langer houdbaar is,’ legt wethouder Samir Bashara van Verkeer en Vervoer uit. ‘Daarom hebben wij een plan uitgewerkt om deze overlast tegen te gaan.’

Touringcars weren uit de binnenstad
De belangrijkste wens is om touringcars vanaf 1 maart 2017 uit de binnenstad te weren. Daar zou dan alternatief duurzaam vervoer van en naar de stad voor terug moeten komen. De gemeente is al volop in gesprek met marktpartijen om hier invulling aan te geven. Om dit verbod voor touringcars kracht bij te zetten, wil het college in 2017 40.000 euro uittrekken voor extra handhaving van het nieuwe verbod.

Ook maatregelen in haven
Ook in de haven wil het college maatregelen treffen. Zo zouden er geen cruiseschepen meer mogen aanmeren bij het Houten Hoofd. Daarnaast stelt het college de gemeenteraad voor om het gebruik van walstroom verplichten en een vaarverbod voor de schepen tussen 23:00 uur en 6:00 uur in te stellen, om zo de nachtrust van bewoners van het Oostereiland niet te verstoren.

Wethouder Ben Tap van Economische Zaken: ‘Dit betekent dat er in de toekomst niet meer dan 4 schepen tegelijk in Hoorn kunnen aanmeren. In 2017 willen we al zoveel als mogelijk volgens deze regels werken, maar gemaakte reserveringen zullen wij uiteraard respecteren. Vanaf 2018 zou dit de praktijk moeten zijn.’

Betere balans tussen bewoners en ondernemers 
‘Wij denken dat wij met deze maatregelen een betere balans hebben gevonden tussen de belangen van bewoners en de belangen van ondernemers en rederijen. Een situatie die meer geschikt is voor de Hoornse maat,’ aldus wethouder Bashara.

Het plan voor de aanpak van overlast van riviercruises wordt naar verwachting in januari 2017 besproken in de algemene raadscommissie.

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Dec 2017 >>
MTWTFSS
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Tentoonstelling over Abel Tasman 

Precies 375 jaar geleden vertrok Lutjegaster Abel Tasman vanuit Batavia met twee schepen – De Heemskerck en de Zeehaen – en 110 man aan boord richting het onbekende Zuidland. Een reis die enorme ontdekkingen op zou leveren, waaronder het gebied dat later Tasmanië zou worden genoemd. In het Noordelijk Scheepvaartmuseum is van 25 november t/m 18 februari de tentoonstelling ‘Abel Tasman – Welkom aan boord!’ te zien. In de tentoonstelling wordt er terug gekeken op deze reis en wordt het leven aan boord getoond aan de hand van drie vertellers.

De ontdekkingsreizen van de Nederlanders in de 17e eeuw betekenden een grote aanslag op Portugal en Spanje die de zeehandel in handen hadden. Ook Abel Tasman werd door de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) erop uitgezonden om het  onbekende Zuidland te openen voor handel. Hij ontdekte op zijn reizen tussen 1642 en 1644 Tasmanië, Nieuw-Zeeland en Tongatapu en bracht grote delen van Australië in kaart. In ‘Abel Tasman –Welkom aan boord!’ laten drie vertellers de bezoeker kennismaken met Abel Tasmans scheepsreis met De Heemskerck. Scheepstimmerman Jacobs, navigator Visscher en barbier Haelbos vertellen over het doel van de expeditie, de verkenning van de kust en plaatsbepaling als navigator en het leven aan boord en ontmoetingen met eilandbewoners.

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum verandert de komende jaren van maritiem museum naar het historisch museum van Groningen.

 

read more >

Maritime & Offshore Career Event 28 maart 2018

De datum voor de 12e editie van het Navingo Maritime & Offshore Career Event (MOCE) is bekend: woensdag 28 maart 2018. Na intensief overleg met diverse opleidingen en bedrijven is deze datum als beste optie geselecteerd. WTC Rotterdam staat deze dag geheel in het teken van het grootste en meest complete carrière-event in de maritieme, offshore en energie sector van Europa. De organisatie, Navingo BV, verwacht ook dit jaar weer bezoekers uit binnen- en buitenland en mooie namen onder de exposanten te verwelkomen.

Investeren in de toekomst
De Nederlandse maritieme en offshore energie industrie dankt haar wereldwijde positie aan de vele innovaties die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden. Zonder goed opgeleid en gekwalificeerd personeel waren deze innovaties niet mogelijk geweest. Om deze positie te behouden is het belangrijk om de verschillende functies binnen de sector op alle niveaus en binnen elke carrièrefase te presenteren en te laten zien wat deze industrie zo aantrekkelijk maakt om in te werken. Als platform voor zowel carrière als opleiding is MOCE een belangrijk onderdeel van de missie om technische en nautische expertise in de sector te behouden.

Ruime aandacht voor persoonlijk contact
In 2017 ging MOCE de verdieping in met een omvangrijk inhoudelijk programma waarin relevante thema’s werden uitgelicht en er ruimte was voor discussie. De meer dan 100 partners gebruikten MOCE als het platform om te laten zien waar zij als bedrijf voor staan. De ruim 3500 bezoekers konden op de beursvloer de deelnemende bedrijven spreken maar kregen eveneens de kans om aan te schuiven bij interessante Master Classes of trainingen van de desbetreffende bedrijven. Ook in de volgende editie zal er ruim aandacht zijn voor persoonlijk contact en het ‘matchen’ van bezoekers met bedrijven.

Blijf up-to-date
Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

read more >

Maritieme vacatures>

Bunker Surveyor

Bunker Surveyor

MCE Marine Surveyors B.V.

lees meer →