Ro-Ro-schip omgebouwd voor windturbinetransport van Siemens

Het omgebouwde transportschip bij Holland Shipyard in Hardinxveld-Giessendam. Het schip is 141 meter lang en heeft ruimte voor meerdere 8-megawatt-gondels van Siemens. Foto: Siemens

Zeetransport en Roll on-Roll off-laden (Ro-Ro) spelen beide een cruciale rol in het nieuwe logistieke offshore-concept van Siemens dat in 2015 werd gelanceerd. Siemens heeft nu haar eerste gespecialiseerde transportschip in gebruik genomen, ‘Rotra Vente’. Dit schip maakt het transport mogelijk van de grote gondels die bij de direct aangedreven offshore-windturbines van Siemens worden toegepast. Het schip is 141 meter lang en biedt ruimte voor meerdere 8-megawatt gondels. Het schip verbindt de toekomstige productievestiging van Siemens in Cuxhaven (Duitsland) met de havens in de Noordzee en de Baltische Zee. De levering van een zusterschip staat gepland in het voorjaar van 2017.

Over dit schip staat een uitgebreide scheepsbeschrijving in de aankomende ‘Maritime Holland‘ welke eind december uitkomt en begin 2017 ook online te lezen is.

Het schip is ontworpen op basis van een bestaande romp van een containerschip en is omgebouwd bij Holland Shipyard in Hardinxveld-Giessendam. Onderdeel van het nieuwe ontwerp is de grote boegdeur die Ro-Ro-toegang biedt tot het aangepaste vrachtdek. Het dek is afgesloten met een telescopisch dak, dat de gondels tijdens transport tegen het zeewater beschermt. Doordat het dak kan worden geopend, kan de vracht van de Rotra Vente ook met kranen worden geladen in havens zonder Ro-Ro-platform. Dankzij de flexibele indeling van het dek kan het schip ook tot 9 torendelen of 3 tot 4 rotorbladensets per trip vervoeren.

Logistieke uitgaven met 15 tot 20% verminderen
“Met ons Ro-Ro-transportschip Rotra Vente luiden we een nieuw tijdperk van kosteneffectieve offshore-windlogistiek in”, aldus Michael Hannibal, CEO Offshore bij Siemens Wind Power. “Zodra onze nieuwe fabrieken in Hull (Engeland) en Cuxhaven (Duitsland) volledig operationeel zijn en de beide Ro-Ro-schepen in de vaart zijn genomen en de verbinding zijn geworden tussen onze productie- en installatievestigingen, verwachten we onze logistieke uitgaven met 15 tot 20% te kunnen terugdringen. Dat is een belangrijke factor in het terugdringen van de kosten voor de opwekking van offshore windenergie”.

Zusterschip van Rotra Vente is in aanbouw
Het zusterschip van de Rotra Vente – een transportschip voor torens en rotorbladen – wordt momenteel gebouwd en opgeleverd in het voorjaar van 2017. Dit vaartuig biedt ruimte aan maximaal 12 rotorbladen voor windturbines en transporteert deze van de productievestigingen van Siemens in Hull (Engeland) of Aalborg (Denemarken) naar de respectievelijke installatiehavens.

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Sep 2017 >>
MTWTFSS
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Rondje Landtong Rozenburg op 30 september

In het hart van het havengebied ligt de Landtong Rozenburg, ingeklemd tussen de Nieuwe Waterweg en het Calandkanaal. De Landtong herbergt een prachtig natuurgebied, met nu eens zicht op reusachtige zeeschepen en dan weer een kudde Schotse hooglanders. Zaterdag 30 september heb je de unieke mogelijkheid dit bijzondere gebied zowel vanaf het land als vanaf […]

read more >

Offshore WIND Conference 9 en 10 oktober RAI

OWC 2017 richt zich op de kansen in de offshore windsector voor de komende 10 jaar en verder daarna. Wat zullen de komende tenders de supply chain op korte en lange termijn bieden? Wat zijn de trends en kansen na 2023? Ook andere onderwerpen worden besproken, zoals kostenreductie, innovaties, subsidie en samenwerking met de olie- […]

read more >

Offshore Energy Exhibition & Conference 2017

Offshore Energy Exhibition & Conference (OEEC) is Europe’s leading offshore energy event. It is unique in bringing together the oil & gas, offshore wind and marine energy industry. With the industry in transition OEEC offers offshore energy professionals the ideal meeting place to network, discuss and learn about the future of energy.

read more >