RDM Innovation Connector helpt MKB met kennis en middelen

Foto: RDM Innovation ConnectorFoto: RDM Innovation Connector

Dankzij de RDM Innovation Connector kan het Nederlandse MKB vanaf 1 december 2016 beschikken over industriële robotarmen, 3D-printers of een waterloopkundig laboratorium. Op RDM Rotterdam is dit soort hightech apparatuur en de bijbehorende kennis vanuit verschillende disciplines voorhanden dankzij het aanbod van onderwijs, bedrijven en faciliteiten. RDM Innovation Connector maakt via één aanspreekpunt al die kennis en middelen toegankelijk voor het (mkb-)bedrijfsleven in heel Nederland.

Op RDM Rotterdam hebben tot op heden voornamelijk bedrijven die gevestigd zijn op RDM gebruik gemaakt van de kennis van het onderwijs, de kruisbestuiving met startups en de vele hightech prototype- en testfaciliteiten. Dit heeft al tot vele innovaties geleid”, aldus directeur Jouke Goslinga. RDM Rotterdam past in het streven van Havenbedrijf Rotterdam om via innovatie nieuwe havenactiviteiten te ontwikkelen en de positie van de haven van Rotterdam te verstevigen.

RDM Rotterdam
RDM Rotterdam is dé plek voor innovatie en maakindustrie in de Rotterdamse haven en stelt zich als doel bedrijven te faciliteren om technische ideeën sneller te realiseren. Met de toevoeging van de RDM Innovation Connector kunnen bedrijven bij één loket ‘aankloppen’ om hun technische idee of ontwikkelde concept te ontplooien. Speciaal voor de RDM Innovation Connector zijn vanuit verschillende disciplines professionals aangenomen of beschikbaar gemaakt om deze innovatietrajecten te begeleiden. Op basis van de specifieke vraag van het bedrijf worden een innovatieteam en hightech machines ter beschikking gesteld. Een innovatieteam kan bestaan uit studenten, docenten, lectoren en onderzoekers van de benodigde disciplines, vaak in combinatie met de expertise van andere innovatieve bedrijven en een professioneel en zeer uitgebreid machinepark om direct te kunnen prototypen en testen.

“RDM heeft zich snel ontwikkeld als de ‘place to be’ voor industriële innovatie. Het trekt sectorleiders aan om informele netwerken te creëren en de uitdagingen van morgen te adresseren. Klantbehoeften en ‘time to market’ zijn daarbij fundamentele concurrentievoordelen. Uit ervaring weten we dat RDM een katalysator is om grote ambities mogelijk te maken. Daarom is het een logische stap om de RDM Innovation Connector aan meer bedrijven aan te bieden”, aldus Marc Goedkoop van MGAubel (Eén van de vier bedrijven die al gebruik maakt van de RDM Innovation Connector).

Partners
De RDM Innovation Connector is opgezet door het Havenbedrijf Rotterdam (RDM Rotterdam), Hogeschool Rotterdam (RDM Centre of Expertise) en RDM Makerspace. De afgelopen 10 jaar heeft het Havenbedrijf Rotterdam de voormalige werf van de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij (RDM) herontwikkeld. In samenwerking met Hogeschool Rotterdam is hieruit RDM Rotterdam ontstaan, de plek voor innovatie in het havengebied. RDM Centre of Expertise is vanuit Hogeschool Rotterdam aangehaakt vanuit de samenwerking tussen onderwijsinstituten, onderzoekscentra en bedrijven aan beter techniekonderwijs, nieuwe kennis en duurzame innovaties. RDM Makerspace, als specialist op het gebied van hightech apparatuur en maakindustrie, stelt hun kennis en hightech machines ter beschikking. Door de deskundigheid van de verschillende partners te bundelen en dit als één pakket aan te bieden, kunnen bedrijven sneller hun weg vinden van idee naar prototype. RDM Innovation Connector is mede gefinancierd met steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

 

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Nov 2017 >>
MTWTFSS
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

Tentoonstelling over Abel Tasman 

Precies 375 jaar geleden vertrok Lutjegaster Abel Tasman vanuit Batavia met twee schepen – De Heemskerck en de Zeehaen – en 110 man aan boord richting het onbekende Zuidland. Een reis die enorme ontdekkingen op zou leveren, waaronder het gebied dat later Tasmanië zou worden genoemd. In het Noordelijk Scheepvaartmuseum is van 25 november t/m 18 februari de tentoonstelling ‘Abel Tasman – Welkom aan boord!’ te zien. In de tentoonstelling wordt er terug gekeken op deze reis en wordt het leven aan boord getoond aan de hand van drie vertellers.

De ontdekkingsreizen van de Nederlanders in de 17e eeuw betekenden een grote aanslag op Portugal en Spanje die de zeehandel in handen hadden. Ook Abel Tasman werd door de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) erop uitgezonden om het  onbekende Zuidland te openen voor handel. Hij ontdekte op zijn reizen tussen 1642 en 1644 Tasmanië, Nieuw-Zeeland en Tongatapu en bracht grote delen van Australië in kaart. In ‘Abel Tasman –Welkom aan boord!’ laten drie vertellers de bezoeker kennismaken met Abel Tasmans scheepsreis met De Heemskerck. Scheepstimmerman Jacobs, navigator Visscher en barbier Haelbos vertellen over het doel van de expeditie, de verkenning van de kust en plaatsbepaling als navigator en het leven aan boord en ontmoetingen met eilandbewoners.

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum verandert de komende jaren van maritiem museum naar het historisch museum van Groningen.

 

read more >

Themaweekend ‘Stoom’ in Het Scheepvaartmuseum

Tijdens de tentoonstelling ‘Gamechangers |Maritieme innovaties’ organiseert Het Scheepvaartmuseum bijzondere themaweekenden. Op 25 en 26 november komt het thema ‘Stoom’ aan bod. Er is voor iedereen wat te doen. Van een (familie)rondleiding en een lezing tot een kijk- en ontdektocht. De allerkleinsten (3+) kunnen een eigen stoomboot knutselen onder leiding van een gids.

Ook kunnen bezoekers de stoomschepen ‘Adelaar’ en ‘Christiaan Brunings’ bezoeken. Het Scheepvaartmuseum organiseert het themaweekend ‘Stoom’ in samenwerking met het Nederlands Stoommachinemuseum in Medemblik. Kijk voor meer informatie op www.hetscheepvaartmuseum.nl/agenda/stoomweekend

read more >

Maritime & Offshore Career Event 28 maart 2018

De datum voor de 12e editie van het Navingo Maritime & Offshore Career Event (MOCE) is bekend: woensdag 28 maart 2018. Na intensief overleg met diverse opleidingen en bedrijven is deze datum als beste optie geselecteerd. WTC Rotterdam staat deze dag geheel in het teken van het grootste en meest complete carrière-event in de maritieme, offshore en energie sector van Europa. De organisatie, Navingo BV, verwacht ook dit jaar weer bezoekers uit binnen- en buitenland en mooie namen onder de exposanten te verwelkomen.

Investeren in de toekomst
De Nederlandse maritieme en offshore energie industrie dankt haar wereldwijde positie aan de vele innovaties die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden. Zonder goed opgeleid en gekwalificeerd personeel waren deze innovaties niet mogelijk geweest. Om deze positie te behouden is het belangrijk om de verschillende functies binnen de sector op alle niveaus en binnen elke carrièrefase te presenteren en te laten zien wat deze industrie zo aantrekkelijk maakt om in te werken. Als platform voor zowel carrière als opleiding is MOCE een belangrijk onderdeel van de missie om technische en nautische expertise in de sector te behouden.

Ruime aandacht voor persoonlijk contact
In 2017 ging MOCE de verdieping in met een omvangrijk inhoudelijk programma waarin relevante thema’s werden uitgelicht en er ruimte was voor discussie. De meer dan 100 partners gebruikten MOCE als het platform om te laten zien waar zij als bedrijf voor staan. De ruim 3500 bezoekers konden op de beursvloer de deelnemende bedrijven spreken maar kregen eveneens de kans om aan te schuiven bij interessante Master Classes of trainingen van de desbetreffende bedrijven. Ook in de volgende editie zal er ruim aandacht zijn voor persoonlijk contact en het ‘matchen’ van bezoekers met bedrijven.

Blijf up-to-date
Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

read more >