Olieprijs in de lift naar akkoord OPEC-landen

Op woensdag 30 november hebben leden van de OPEC een akkoord gesloten over de inperking van hun olieproductie. Besloten is om de totale productie 1,2 miljoen vaten te verlangen naar 32,5 miljoen vaten per dag. Sinds het akkoord zit de olieprijs weer in de lift.

In september werd al een principeakkoord bereikt tussen de OPEC-leden, maar nu is er uiteindelijk ook een definitieve overeenkomst. Het doel van de overeenkomst is om het overaanbod aan olie op de internationale markten te verkleinen, zodat de olieprijs weer kan stijgen. De productieverlaging zal op 1 januari 2017 in gaan.

Olieproducenten binnen en buiten het kartel doen toezegging
Het belangrijkste OPEC-lid Saudi-Arabië neemt het grootste deel van de productieverlaging voor zijn rekening. Irak beperkt de olieproductie met 200.000 vaten minder per dag en Iran mag de huidige productie handhaven. Ook Indonesië speelt een belangrijke rol bij de productieverlaging. Het land produceert rond de 700.000 vaten per dag en is na een afwezigheid van zeven jaar begin 2016 weer toe getreden tot de OPEC-landen. Olieproducten die geen deel uitmaken van de organisatie, zoals Rusland, zijn ook bereid 600.00 vaten per dag minder te gaan produceren. Deze overeenkomst deed woensdag de olieprijs met zo’n 9 procent stijgen.

Olieprijs stijgt verder
Op donderdagochtend steeg de prijs naar 50,05 dollar per vat. Ook een vat Brent steeg in prijs: 52,50 dollar per vat. Een vat Brent nadert het niveau van vorige maand, wat het hoogste bedrag van het afgelopen jaar was. Ondanks de stijging is de olieprijs altijd nog de helft goedkoper dan voor de daling. In 2014 kostte een vat Brent rond de 114 dollar. Begin dit jaar werd met een bedrag van 27,10 dollar voor een vat Brent een dieptepunt bereikt.

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Nov 2017 >>
MTWTFSS
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

Maritime & Offshore Career Event 28 maart 2018

De datum voor de 12e editie van het Navingo Maritime & Offshore Career Event (MOCE) is bekend: woensdag 28 maart 2018. Na intensief overleg met diverse opleidingen en bedrijven is deze datum als beste optie geselecteerd. WTC Rotterdam staat deze dag geheel in het teken van het grootste en meest complete carrière-event in de maritieme, offshore en energie sector van Europa. De organisatie, Navingo BV, verwacht ook dit jaar weer bezoekers uit binnen- en buitenland en mooie namen onder de exposanten te verwelkomen.

Investeren in de toekomst
De Nederlandse maritieme en offshore energie industrie dankt haar wereldwijde positie aan de vele innovaties die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden. Zonder goed opgeleid en gekwalificeerd personeel waren deze innovaties niet mogelijk geweest. Om deze positie te behouden is het belangrijk om de verschillende functies binnen de sector op alle niveaus en binnen elke carrièrefase te presenteren en te laten zien wat deze industrie zo aantrekkelijk maakt om in te werken. Als platform voor zowel carrière als opleiding is MOCE een belangrijk onderdeel van de missie om technische en nautische expertise in de sector te behouden.

Ruime aandacht voor persoonlijk contact
In 2017 ging MOCE de verdieping in met een omvangrijk inhoudelijk programma waarin relevante thema’s werden uitgelicht en er ruimte was voor discussie. De meer dan 100 partners gebruikten MOCE als het platform om te laten zien waar zij als bedrijf voor staan. De ruim 3500 bezoekers konden op de beursvloer de deelnemende bedrijven spreken maar kregen eveneens de kans om aan te schuiven bij interessante Master Classes of trainingen van de desbetreffende bedrijven. Ook in de volgende editie zal er ruim aandacht zijn voor persoonlijk contact en het ‘matchen’ van bezoekers met bedrijven.

Blijf up-to-date
Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

read more >