Olieprijs in de lift naar akkoord OPEC-landen

Op woensdag 30 november hebben leden van de OPEC een akkoord gesloten over de inperking van hun olieproductie. Besloten is om de totale productie 1,2 miljoen vaten te verlangen naar 32,5 miljoen vaten per dag. Sinds het akkoord zit de olieprijs weer in de lift.

In september werd al een principeakkoord bereikt tussen de OPEC-leden, maar nu is er uiteindelijk ook een definitieve overeenkomst. Het doel van de overeenkomst is om het overaanbod aan olie op de internationale markten te verkleinen, zodat de olieprijs weer kan stijgen. De productieverlaging zal op 1 januari 2017 in gaan.

Olieproducenten binnen en buiten het kartel doen toezegging
Het belangrijkste OPEC-lid Saudi-Arabië neemt het grootste deel van de productieverlaging voor zijn rekening. Irak beperkt de olieproductie met 200.000 vaten minder per dag en Iran mag de huidige productie handhaven. Ook Indonesië speelt een belangrijke rol bij de productieverlaging. Het land produceert rond de 700.000 vaten per dag en is na een afwezigheid van zeven jaar begin 2016 weer toe getreden tot de OPEC-landen. Olieproducten die geen deel uitmaken van de organisatie, zoals Rusland, zijn ook bereid 600.00 vaten per dag minder te gaan produceren. Deze overeenkomst deed woensdag de olieprijs met zo’n 9 procent stijgen.

Olieprijs stijgt verder
Op donderdagochtend steeg de prijs naar 50,05 dollar per vat. Ook een vat Brent steeg in prijs: 52,50 dollar per vat. Een vat Brent nadert het niveau van vorige maand, wat het hoogste bedrag van het afgelopen jaar was. Ondanks de stijging is de olieprijs altijd nog de helft goedkoper dan voor de daling. In 2014 kostte een vat Brent rond de 114 dollar. Begin dit jaar werd met een bedrag van 27,10 dollar voor een vat Brent een dieptepunt bereikt.