Maritieme wetswijzigingen per 1 januari

Per 1 januari 2017 moeten landen, waaronder Nederland, de zogeheten ‘Manila-wijzigingen’ op het Convention on Standards of Training, Certification and Watchkeeping for Seafares (STCW)  uitvoeren. Wat betekent dit voor houders van een vaarbevoegdheidsbewijs (vbb)?

Geldig vaarbevoegdheidsbewijs
Je vbb voldoet aan de Manila-wijzigingen als de geldigheidsduur en de einddatum na 1 januari 2017 ligt. Ook studenten die in 2012-2013 of later zijn gestart aan een Nederlandse zeevaartopleiding voldoen aan de Manila-wijziging. Is jouw vbb afgegeven op basis van het ‘oude’ STCW-Verdrag (STCW-95)? Dan is het bewijs na 1 januari 2017 niet meer geldig. Om aan de Manila-wijzigingen te kunnen voldoen moeten voor bepaalde functies een bijscholingstraining worden gevolgd.

Cursus Hoogspanning
Houders van een vbb als werktuigkundige (WTK), engineer, hoofdwerktuigkundige (HWTK) of maritiem officier (marof) hebben tot 31 december de tijd om een bijscholingstraining in de hoogspanning te volgen om hun vbb te behouden. In de training leren zeevarenden elektrische gevaren herkennen, maken ze kennis met veiligheidsprocedures voor het werken met hoogspanning en voeren ze praktijkoefeningen uit op een generatorsimulator. De training is bedoeld om ongelukken met elektriciteit te voorkomen, de veiligheid aan boord van zeeschepen te verbeteren en zeelieden breder inzetbaar te maken. Op 1 januari 2017 moeten zij in het bezit zijn van de bijscholingstraining in de hoogspanning.

Electronic Chart Display Information Systems
Zeevarenden in de functie van maritiem officier, stuurman of kapitein dienen bij te scholen op het gebied van Electronic Chart Display Information Systems (ECDIS). ECDIS is een volledig geïntegreerd navigatiesysteem dat voldoet aan de regelgevingen van de IMO. Voor het gebruik van EDCIS is de nodige training vereist, zodat het systeem op de juiste manier wordt gebruikt. Ook hier geldt dat voor 1 januari 2017 deze cursus moet zijn uitgevoerd.

Lees meer over de Manila-wijzigingen in de aankomende Maritieme & Offshore Carrièrekrant, die in de tweede week van december verschijnt.

 

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Nov 2017 >>
MTWTFSS
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

Maritime & Offshore Career Event 28 maart 2018

De datum voor de 12e editie van het Navingo Maritime & Offshore Career Event (MOCE) is bekend: woensdag 28 maart 2018. Na intensief overleg met diverse opleidingen en bedrijven is deze datum als beste optie geselecteerd. WTC Rotterdam staat deze dag geheel in het teken van het grootste en meest complete carrière-event in de maritieme, offshore en energie sector van Europa. De organisatie, Navingo BV, verwacht ook dit jaar weer bezoekers uit binnen- en buitenland en mooie namen onder de exposanten te verwelkomen.

Investeren in de toekomst
De Nederlandse maritieme en offshore energie industrie dankt haar wereldwijde positie aan de vele innovaties die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden. Zonder goed opgeleid en gekwalificeerd personeel waren deze innovaties niet mogelijk geweest. Om deze positie te behouden is het belangrijk om de verschillende functies binnen de sector op alle niveaus en binnen elke carrièrefase te presenteren en te laten zien wat deze industrie zo aantrekkelijk maakt om in te werken. Als platform voor zowel carrière als opleiding is MOCE een belangrijk onderdeel van de missie om technische en nautische expertise in de sector te behouden.

Ruime aandacht voor persoonlijk contact
In 2017 ging MOCE de verdieping in met een omvangrijk inhoudelijk programma waarin relevante thema’s werden uitgelicht en er ruimte was voor discussie. De meer dan 100 partners gebruikten MOCE als het platform om te laten zien waar zij als bedrijf voor staan. De ruim 3500 bezoekers konden op de beursvloer de deelnemende bedrijven spreken maar kregen eveneens de kans om aan te schuiven bij interessante Master Classes of trainingen van de desbetreffende bedrijven. Ook in de volgende editie zal er ruim aandacht zijn voor persoonlijk contact en het ‘matchen’ van bezoekers met bedrijven.

Blijf up-to-date
Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

read more >