Maritieme wetswijzigingen per 1 januari

Per 1 januari 2017 moeten landen, waaronder Nederland, de zogeheten ‘Manila-wijzigingen’ op het Convention on Standards of Training, Certification and Watchkeeping for Seafares (STCW)  uitvoeren. Wat betekent dit voor houders van een vaarbevoegdheidsbewijs (vbb)?

Geldig vaarbevoegdheidsbewijs
Je vbb voldoet aan de Manila-wijzigingen als de geldigheidsduur en de einddatum na 1 januari 2017 ligt. Ook studenten die in 2012-2013 of later zijn gestart aan een Nederlandse zeevaartopleiding voldoen aan de Manila-wijziging. Is jouw vbb afgegeven op basis van het ‘oude’ STCW-Verdrag (STCW-95)? Dan is het bewijs na 1 januari 2017 niet meer geldig. Om aan de Manila-wijzigingen te kunnen voldoen moeten voor bepaalde functies een bijscholingstraining worden gevolgd.

Cursus Hoogspanning
Houders van een vbb als werktuigkundige (WTK), engineer, hoofdwerktuigkundige (HWTK) of maritiem officier (marof) hebben tot 31 december de tijd om een bijscholingstraining in de hoogspanning te volgen om hun vbb te behouden. In de training leren zeevarenden elektrische gevaren herkennen, maken ze kennis met veiligheidsprocedures voor het werken met hoogspanning en voeren ze praktijkoefeningen uit op een generatorsimulator. De training is bedoeld om ongelukken met elektriciteit te voorkomen, de veiligheid aan boord van zeeschepen te verbeteren en zeelieden breder inzetbaar te maken. Op 1 januari 2017 moeten zij in het bezit zijn van de bijscholingstraining in de hoogspanning.

Electronic Chart Display Information Systems
Zeevarenden in de functie van maritiem officier, stuurman of kapitein dienen bij te scholen op het gebied van Electronic Chart Display Information Systems (ECDIS). ECDIS is een volledig geïntegreerd navigatiesysteem dat voldoet aan de regelgevingen van de IMO. Voor het gebruik van EDCIS is de nodige training vereist, zodat het systeem op de juiste manier wordt gebruikt. Ook hier geldt dat voor 1 januari 2017 deze cursus moet zijn uitgevoerd.

Lees meer over de Manila-wijzigingen in de aankomende Maritieme & Offshore Carrièrekrant, die in de tweede week van december verschijnt.

 

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Sep 2017 >>
MTWTFSS
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Rondje Landtong Rozenburg op 30 september

In het hart van het havengebied ligt de Landtong Rozenburg, ingeklemd tussen de Nieuwe Waterweg en het Calandkanaal. De Landtong herbergt een prachtig natuurgebied, met nu eens zicht op reusachtige zeeschepen en dan weer een kudde Schotse hooglanders. Zaterdag 30 september heb je de unieke mogelijkheid dit bijzondere gebied zowel vanaf het land als vanaf […]

read more >

Offshore WIND Conference 9 en 10 oktober RAI

OWC 2017 richt zich op de kansen in de offshore windsector voor de komende 10 jaar en verder daarna. Wat zullen de komende tenders de supply chain op korte en lange termijn bieden? Wat zijn de trends en kansen na 2023? Ook andere onderwerpen worden besproken, zoals kostenreductie, innovaties, subsidie en samenwerking met de olie- […]

read more >

Offshore Energy Exhibition & Conference 2017

Offshore Energy Exhibition & Conference (OEEC) is Europe’s leading offshore energy event. It is unique in bringing together the oil & gas, offshore wind and marine energy industry. With the industry in transition OEEC offers offshore energy professionals the ideal meeting place to network, discuss and learn about the future of energy.

read more >