Wat levert de handelsmissie in Indonesië ons op?

Premier Rutte en Schultz van Haegen zijn van 21 t/m 24 november in Indonesië voor een handelsmissie. Er reist een delegatie mee van 110 Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen uit de sectoren water & maritiem, klimaat & afvalmanagement, life sciences & health en tuinbouw & uitgangsmaterialen. Wat de handelsmissie precies gaat opleveren is nog niet geheel duidelijk. 

Victor Coene van Ingenieursbedrijf Witteveen + Bos zegt in Nieuwsuur: “Op dit moment wordt er een nieuwe zeedijk gebouwd, door Nederlanders ontworpen maar door Indonesische bedrijven uitgevoerd. Nederlandse bedrijven zijn zelfs niet uitgenodigd om hierop in te schrijven. Dit is typerend bij grote waterbouwkundige werken maar ook bij andere industriële werken. Nederland wordt zeer gewaardeerd in de kennis en de ontwerpen maar als het puntje bij paaltje komt zijn het de goedkopere Indonesische bedrijven die het mogen uitvoeren.”

Alles begint met een goede relatie
“Indonesie is een relatiemaatschappij, alles begint met een goede relatie. Dus zelfs als premier Rutte komt terwijl er niets uit te delen valt of te halen, is het heel belangrijk dat Rutte de relatie komt bestendigen. Ik verwacht ook niet dat hier onmiddellijk een resultaat of contract uit komt. Het is belangrijk om grote interesse te tonen in Indonesië, aldus Coene.

En als het de Indonesische bedrijven niet zijn, dan zijn er nog de Chinezen, Japanners en Koreanen die zijn goedkoper, nemen geld mee en bieden zachte leningen.

Nederland zal ook iets in de financiering moeten doen
Coene: “Als Nederland actief wil blijven in de waterbouw en in iconische projecten dan zal Nederland ook iets in de financiering moeten betekenen. Want onze concurrenten worden gesteund door overheden en uiteindelijk hoe graag men ook met Nederlandse bedrijven werkt, je legt het af”.

Kustversterking voor Jakarta
Op maandag heeft de minister bilaterale gesprekken met Indonesische bewindspersonen uit de water- en maritieme sector. Een van de gespreksonderwerpen is het plan voor de kustversterking van Jakarta. Door grondwateronttrekking daalt in Jakarta de bodem  zo’n 7,5 tot 15 centimeter per jaar en komt een steeds groter deel van de stad onder zeeniveau. Dit levert een gevaar op voor zo’n vier tot vijf miljoen mensen in Noord Jakarta, die op veel plaatsen alleen door een muurtje  beschermd worden.

Indonesische en Nederlandse bedrijven werken samen aan ‘building with nature’
Dinsdag 22 november gaan premier Rutte en minister Schultz naar Semarang voor een bezoek aan Ereveld Kalibanteng voor een gesprek over water en maritieme samenwerking met de gouverneur van Centraal-Java, de burgemeester van Semarang en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven.  In de middag gaat minister Schultz samen met een delegatie van Nederlandse bedrijven per boot naar Demak, een stad ten noorden van Semarang. Daar werken Indonesische en Nederlandse bedrijven samen aan het herstel van de mangrovebossen voor de kust door de aanleg van dammen (building with nature).

Woensdag staat een ontmoeting met president Widodo van Indonesië op het programma. Ook worden dan handelsovereenkomsten en -contracten ondertekend.