Defensie helpt RWS om verspreiding vogelgriep tegen te gaan

De Scan Eagle van 107 ASBT is op 16 november ingezet bij een NATOPS operatie. Tijdens deze operatie ondersteunt de eenheid Rijkswaterstaat tbv de vogelgriep. Foto: Defensie

Deze week werkten Rijkswaterstaat en Defensie samen om het spreidingsgebied van de vogelgriep in kaart te brengen. Sinds vorige week donderdag ruimt Rijkswaterstaat dode vogels uit het Wolderwijd waar bij Zeewolde de eerste dode vogels werden gevonden. Rijkswaterstaat doet dit om de kwaliteit van het water op peil te houden en verspreiding van de vogelgriep te beperken. Defensie heeft de ScanEagle ingezet om naar dode vogels te speuren bij het Veluwemeer tussen Elburg en Harderwijk. De ScanEagle is een onbemand vliegtuigje van het Joint ISTAR Commando en kan binnen een paar uur een gebied in kaart brengen waar normaal gesproken 2 boten 3 dagen mee bezig zijn.

Iedere dag honderden dode vogels uit het water
Iedere dag haalt Rijkswaterstaat in het Wolderwijd en in de Gouwzee bij Monnickendam honderden dode vogels uit het water. Dit gebeurt met kleine bootjes (RIBs) waarin 2 mensen in witte pakken met de nodige veiligheidsmaatregelen de dode dieren uit rietkragen en tussen de stenen vandaan halen. De dode dieren worden verzameld in vaten, aan het einde van de dag naar een depot gevaren en uiteindelijk door specialist Rendac vernietigd.

Ruim 3.000 dode vogels geborgen
Inmiddels zijn sinds vorige week donderdag ruim 3.000 dode vogels geborgen uit de Gouwzee en het Wolderwijd. Dagelijks is aan het eind van de dag duidelijk hoeveel volgens die dag zijn geborgen.

Samenwerkingen met defensie, Waterschap Zuiderzeeland en Staatsbosbeheer 
Defensie is niet de enige organisatie die Rijkswaterstaat helpt. Ook Waterschap Zuiderzeeland zet sinds dinsdag 2 extra bootjes en bemanning in om vogels te ruimen. Staatsbosbeheer heeft woensdag in het gebied tussen Elburg en Roggebot vanaf het water geschouwd.

Rijkswaterstaat werkte eerder al samen met defensie
Defensie en Rijkswaterstaat werkten al eerder samen in een oefening op de Waddenzee om naar drenkelingen te speuren en naar schepen die illegaal olie loodsen. Het is voor het eerst dat de ScanEagle werd ingezet om naar dode dieren te zoeken. Lees ook het bericht van defensie

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Dec 2017 >>
MTWTFSS
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Tentoonstelling over Abel Tasman 

Precies 375 jaar geleden vertrok Lutjegaster Abel Tasman vanuit Batavia met twee schepen – De Heemskerck en de Zeehaen – en 110 man aan boord richting het onbekende Zuidland. Een reis die enorme ontdekkingen op zou leveren, waaronder het gebied dat later Tasmanië zou worden genoemd. In het Noordelijk Scheepvaartmuseum is van 25 november t/m 18 februari de tentoonstelling ‘Abel Tasman – Welkom aan boord!’ te zien. In de tentoonstelling wordt er terug gekeken op deze reis en wordt het leven aan boord getoond aan de hand van drie vertellers.

De ontdekkingsreizen van de Nederlanders in de 17e eeuw betekenden een grote aanslag op Portugal en Spanje die de zeehandel in handen hadden. Ook Abel Tasman werd door de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) erop uitgezonden om het  onbekende Zuidland te openen voor handel. Hij ontdekte op zijn reizen tussen 1642 en 1644 Tasmanië, Nieuw-Zeeland en Tongatapu en bracht grote delen van Australië in kaart. In ‘Abel Tasman –Welkom aan boord!’ laten drie vertellers de bezoeker kennismaken met Abel Tasmans scheepsreis met De Heemskerck. Scheepstimmerman Jacobs, navigator Visscher en barbier Haelbos vertellen over het doel van de expeditie, de verkenning van de kust en plaatsbepaling als navigator en het leven aan boord en ontmoetingen met eilandbewoners.

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum verandert de komende jaren van maritiem museum naar het historisch museum van Groningen.

 

read more >

Maritime & Offshore Career Event 28 maart 2018

De datum voor de 12e editie van het Navingo Maritime & Offshore Career Event (MOCE) is bekend: woensdag 28 maart 2018. Na intensief overleg met diverse opleidingen en bedrijven is deze datum als beste optie geselecteerd. WTC Rotterdam staat deze dag geheel in het teken van het grootste en meest complete carrière-event in de maritieme, offshore en energie sector van Europa. De organisatie, Navingo BV, verwacht ook dit jaar weer bezoekers uit binnen- en buitenland en mooie namen onder de exposanten te verwelkomen.

Investeren in de toekomst
De Nederlandse maritieme en offshore energie industrie dankt haar wereldwijde positie aan de vele innovaties die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden. Zonder goed opgeleid en gekwalificeerd personeel waren deze innovaties niet mogelijk geweest. Om deze positie te behouden is het belangrijk om de verschillende functies binnen de sector op alle niveaus en binnen elke carrièrefase te presenteren en te laten zien wat deze industrie zo aantrekkelijk maakt om in te werken. Als platform voor zowel carrière als opleiding is MOCE een belangrijk onderdeel van de missie om technische en nautische expertise in de sector te behouden.

Ruime aandacht voor persoonlijk contact
In 2017 ging MOCE de verdieping in met een omvangrijk inhoudelijk programma waarin relevante thema’s werden uitgelicht en er ruimte was voor discussie. De meer dan 100 partners gebruikten MOCE als het platform om te laten zien waar zij als bedrijf voor staan. De ruim 3500 bezoekers konden op de beursvloer de deelnemende bedrijven spreken maar kregen eveneens de kans om aan te schuiven bij interessante Master Classes of trainingen van de desbetreffende bedrijven. Ook in de volgende editie zal er ruim aandacht zijn voor persoonlijk contact en het ‘matchen’ van bezoekers met bedrijven.

Blijf up-to-date
Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

read more >

Maritieme vacatures>

Bunker Surveyor

Bunker Surveyor

MCE Marine Surveyors B.V.

lees meer →