Winnaars Waterinnovatieprijs 2016

Winnaars Waterinnovatieprijs 2016

Op 17 november werden ‘de Oscars van de watersector’ uitgereikt in de Rijtuigenloods in Amersfoort. De prijzen werden uitgereikt in 4 categorieën: ‘Waterveiligheid’, ‘Schoon water’, ‘Voldoende water’ en ‘Waterbewustzijn’. De Unie van Waterschappen en de Nederlandse Waterschapsbank reiken elk jaar de Waterinnovatieprijs uit aan innovatieve projecten die toepasbaar zijn binnen de taken van de waterschappen. De jury onder leiding van Lidewijde Ongering, secretaris-generaal van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, heeft uit 160 inzendingen 4 winnaars gekozen op basis van hun omgevingsbewuste aanpak en het oog op duurzaamheid. 

De winnaars krijgen een innovatiemakelaar ter beschikking die in een traject van 9 maanden de behoefte en wensen van de winnaar faciliteert. Dit traject wordt aangeboden door de Unie van Waterschappen, STOWA, de Topsector Water en het Valorisatieprogramma Deltatechnologie & Water.

Winnaar Waterveiligheid: De diefdijklinie van waterschap Rivierenland, meer dan alleen een dijkversterking
Het project onderscheidde zich door de intensieve samenwerking tussen waterschap, provincies, Het Rijk en de bewoners. Door deze samenwerking werd niet alleen de dijk versterkt, maar werd ook de Hollandse Waterlinie opgeknapt en de verkeersveiligheid verbeterd.

Winnaar Schoon Water: Water besparen en hergebruiken door S.C.H.O.O.N. van hoogheemraadschap van Delfland
S.C.H.O.O.N. (Schoonmaken effluent en Hergebruik voor Oppervlaktewater Op Natuurlijke wijze). Dit project betreft de aanleg van een zoetwaterfabriek bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie De Groote Lucht in Vlaar-dingen met aansluitend een “waterharmonica”. Het project kon op waardering van de jury rekenen, vanwege de ecologische en duurzame wijze waarop het zoetwatersysteem wordt versterkt door deze innovatieve toepassing.

Winnaar Voldoende Water: Proeftuin Achterover Wieringermeer van het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier
De Waterinnovatieprijs in de categorie ‘Voldoende water’ ging naar de proeftuin Achterover Wieringermeer van het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. In deze proeftuin experimenteren publieke en private partners op een boerderij van 20 hectare met nieuwe verdienmodellen op het gebied van zoet water, zoals zilte teelt, kweek van Chinese wolhandkrab en ichthyoponics (een combinatie tussen drijvende teelten en visteelt). Op deze manier wordt het kostbare zoete water van het IJsselmeer en het Markermeer beter benut.

Winnaar Waterbewustzijn: Battle of the Beach, een door meerdere waterschappen uitgevoerde lesmodule voor de basisschool
Uit de vele inzendingen voor de categorie ‘Waterbewustzijn’ ging de winst naar de Battle of the Beach, een door meerdere waterschappen uitgevoerde lesmodule voor de basisschool, waarbij kinderen de strijd tegen het water aangaan door zandkastelen te bouwen die bestand moeten zijn tegen de kracht van de zee.

Publieksprijs: ‘Zandsproeien bij dijkverbeterking Nauernasche Vaart’ van het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier
Op het project ‘Zandsproeien bij dijkverbeterking Nauernasche Vaart’ van het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier is via waterinnovatieprijs.nl het meest gestemd, waardoor deze innovatie werd beloond met de Publieksprijs. Ruim vierduizend stemmen werden de afgelopen weken uitgebracht via de website. Dit was een record in de geschiedenis van de Waterinnovatieprijs. Het winnende project betreft een duurzame, minder schadelijke en belastende oplossing (zandsproeien) voor het versterken van de stabiliteit van een dijk.

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Nov 2017 >>
MTWTFSS
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

Tentoonstelling over Abel Tasman 

Precies 375 jaar geleden vertrok Lutjegaster Abel Tasman vanuit Batavia met twee schepen – De Heemskerck en de Zeehaen – en 110 man aan boord richting het onbekende Zuidland. Een reis die enorme ontdekkingen op zou leveren, waaronder het gebied dat later Tasmanië zou worden genoemd. In het Noordelijk Scheepvaartmuseum is van 25 november t/m 18 februari de tentoonstelling ‘Abel Tasman – Welkom aan boord!’ te zien. In de tentoonstelling wordt er terug gekeken op deze reis en wordt het leven aan boord getoond aan de hand van drie vertellers.

De ontdekkingsreizen van de Nederlanders in de 17e eeuw betekenden een grote aanslag op Portugal en Spanje die de zeehandel in handen hadden. Ook Abel Tasman werd door de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) erop uitgezonden om het  onbekende Zuidland te openen voor handel. Hij ontdekte op zijn reizen tussen 1642 en 1644 Tasmanië, Nieuw-Zeeland en Tongatapu en bracht grote delen van Australië in kaart. In ‘Abel Tasman –Welkom aan boord!’ laten drie vertellers de bezoeker kennismaken met Abel Tasmans scheepsreis met De Heemskerck. Scheepstimmerman Jacobs, navigator Visscher en barbier Haelbos vertellen over het doel van de expeditie, de verkenning van de kust en plaatsbepaling als navigator en het leven aan boord en ontmoetingen met eilandbewoners.

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum verandert de komende jaren van maritiem museum naar het historisch museum van Groningen.

 

read more >

Themaweekend ‘Stoom’ in Het Scheepvaartmuseum

Tijdens de tentoonstelling ‘Gamechangers |Maritieme innovaties’ organiseert Het Scheepvaartmuseum bijzondere themaweekenden. Op 25 en 26 november komt het thema ‘Stoom’ aan bod. Er is voor iedereen wat te doen. Van een (familie)rondleiding en een lezing tot een kijk- en ontdektocht. De allerkleinsten (3+) kunnen een eigen stoomboot knutselen onder leiding van een gids.

Ook kunnen bezoekers de stoomschepen ‘Adelaar’ en ‘Christiaan Brunings’ bezoeken. Het Scheepvaartmuseum organiseert het themaweekend ‘Stoom’ in samenwerking met het Nederlands Stoommachinemuseum in Medemblik. Kijk voor meer informatie op www.hetscheepvaartmuseum.nl/agenda/stoomweekend

read more >

Maritime & Offshore Career Event 28 maart 2018

De datum voor de 12e editie van het Navingo Maritime & Offshore Career Event (MOCE) is bekend: woensdag 28 maart 2018. Na intensief overleg met diverse opleidingen en bedrijven is deze datum als beste optie geselecteerd. WTC Rotterdam staat deze dag geheel in het teken van het grootste en meest complete carrière-event in de maritieme, offshore en energie sector van Europa. De organisatie, Navingo BV, verwacht ook dit jaar weer bezoekers uit binnen- en buitenland en mooie namen onder de exposanten te verwelkomen.

Investeren in de toekomst
De Nederlandse maritieme en offshore energie industrie dankt haar wereldwijde positie aan de vele innovaties die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden. Zonder goed opgeleid en gekwalificeerd personeel waren deze innovaties niet mogelijk geweest. Om deze positie te behouden is het belangrijk om de verschillende functies binnen de sector op alle niveaus en binnen elke carrièrefase te presenteren en te laten zien wat deze industrie zo aantrekkelijk maakt om in te werken. Als platform voor zowel carrière als opleiding is MOCE een belangrijk onderdeel van de missie om technische en nautische expertise in de sector te behouden.

Ruime aandacht voor persoonlijk contact
In 2017 ging MOCE de verdieping in met een omvangrijk inhoudelijk programma waarin relevante thema’s werden uitgelicht en er ruimte was voor discussie. De meer dan 100 partners gebruikten MOCE als het platform om te laten zien waar zij als bedrijf voor staan. De ruim 3500 bezoekers konden op de beursvloer de deelnemende bedrijven spreken maar kregen eveneens de kans om aan te schuiven bij interessante Master Classes of trainingen van de desbetreffende bedrijven. Ook in de volgende editie zal er ruim aandacht zijn voor persoonlijk contact en het ‘matchen’ van bezoekers met bedrijven.

Blijf up-to-date
Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

read more >