Havenbedrijf Rotterdam blij met kabelaansluiting windparken

Foto: Dick Hill

Er komt een kabelaansluiting tussen windmolenpark ‘Hollandse Kust (zuid)’ en de Maasvlakte, te realiseren door netbeheerder TenneT. Dat heeft minister Kamp van Economische Zaken eind oktober bekend gemaakt. Hiermee kan straks elektriciteit van windparken op de Noordzee aan land worden gebracht. 

Duurzame stroom wordt de komende decennia steeds belangrijker voor de haven van Rotterdam, als vervanger van fossiele energie in productieprocessen en als vervanger van fossiele brandstoffen. Met de verbinding tussen windmolenpark Hollandse Kust (zuid) en de Maasvlakte komt deze duurzame stroom via Rotterdam op het landelijke hoogspanningsnet.

3.450 MW extra in 2023
Deze aansluiting draagt bij aan het realiseren van de doelstellingen voor windenergie op de Noordzee zoals in het nationale Energieakkoord is afgesproken. Het doel is om in 2023 3.450 MW extra windenergie op zee te realiseren.

Verdienmodellen voor bedrijven in het havengebied
Voor bedrijven in de haven biedt grootschalige opwekking van windenergie op termijn kansen voor nieuwe verdienmodellen: zo is bij een overschot van windenergie de prijs laag en wordt het aantrekkelijk elektriciteit om te zetten in heet water of brandstoffen voor transport (zoals power-2-gas of power to liquids). De productie daarvan kan variëren naar gelang de elektriciteitsprijs. De nu aangekondigde TenneT-kabel tussen het windmolenpark en de Maasvlakte draagt bij aan een positief investeringsklimaat voor dit soort nieuwe activiteiten.

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Aug 2017 >>
MTWTFSS
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

17 september Vlaamse Havendag in Gent

De Gentse haven komt naar je toe! Onder dat motto kun je op de Vlaamse Havendag zelf ontdekken hoe de haven van Gent het vervoer van 51 miljoen ton goederen en grondstoffen per jaar in goede banen leidt. Bezoek op zondag 17 september 2017 de haven van Gent en maak kennis met alle transportmiddelen die […]

read more >

Offshore WIND Conferencie 9 en 10 oktober RAI

OWC 2017 richt zich op de kansen in de offshore windsector voor de komende 10 jaar en verder daarna. Wat zullen de komende tenders de supply chain op korte en lange termijn bieden? Wat zijn de trends en kansen na 2023? Ook andere onderwerpen worden besproken, zoals kostenreductie, innovaties, subsidie en samenwerking met de olie- […]

read more >

Offshore Energy Exhibition & Conference 2017

Offshore Energy Exhibition & Conference (OEEC) is Europe’s leading offshore energy event. It is unique in bringing together the oil & gas, offshore wind and marine energy industry. With the industry in transition OEEC offers offshore energy professionals the ideal meeting place to network, discuss and learn about the future of energy.

read more >