Record aan studenten op universiteiten dit jaar

Dit lopende studiejaar hebben een record aan studenten zich ingeschreven op universiteiten. Volgens de Vereniging van Samenwerkende Nederlandse Universiteiten (VSNU) zijn de inschrijvingen met 2,5% gestegen tot een totaal van 265.000. De instroom van 1e-jaars bachelorstudenten in universitaire opleidingen ging dit studiejaar ongeveer 8% omhoog tot 52.000 studenten. Het aantal eerstejaars-bachelorstudenten groeide in alle onderwijssectoren. 

De voorspelling dat er minder studenten zouden inschrijven in het hoger onderwijs met de invoering van het leenstelsel komt niet overeen met deze stijging.

Voorzitter Jan Sinnige van studentenbelangenbehartiger ISO is opgetogen, maar waarschuwt tegelijk: ”Het is een goede zaak dat scholieren weer vaker de weg vinden naar de universiteit. Nu hebben de universiteiten wel de verantwoordelijkheid om te zorgen dat al die studenten terecht kunnen en les krijgen van docenten op topniveau.”

De international classroom zorgt voor een rijke leeromgeving
De universiteiten zijn blij met het almaar groeiende aantal buitenlanders onder hun klanten. ”De international classroom zorgt voor een rijke leeromgeving. Internationale studenten dragen bij aan een ambitieuzer studieklimaat. Bovendien vormt het voor studenten een goede voorbereiding op de internationale arbeidsmarkt.”
De trend gaat in tegen de voorspelling dat met de invoering van het leenstelsel, waarbij studenten geld moeten lenen voor hun studie, het aantal inschrijvingen in het hoger onderwijs juist zou afnemen.