31 oktober viering 150 jaar Nieuwe Waterweg

Op 31 oktober is het 150 jaar geleden dat de eerste spade de grond in ging voor het uitgraven van de Nieuwe Waterweg. De toenmalige kroonprins verrichtte deze handeling. Aangezien de Nieuwe Waterweg voor het Rotterdamse havengebied de belangrijkste vaarweg is van en naar de zee en Rijkswaterstaat deze belangrijke vaarweg heeft aangelegd wil Rijkswaterstaat dit jubileum niet ongemerkt voorbij laten gaan.

Nu dit moment samen valt met de definitieve vergunning voor de verdieping van de Nieuwe Waterweg is dit een uitgelezen kans om verleden en toekomst met elkaar te verbinden en het belang van de Nieuwe Waterweg te benadrukken voor de economische ontwikkeling van Nederland.

Activiteieten met het Havenbedrijf Rotterdam, gemeente Rotterdam, Maritiem museum en het Loodswezen
Rijkswaterstaat viert op 31 oktober samen met het Havenbedrijf Rotterdam, de gemeente Rotterdam, het Maritiem museum en het Loodswezen diverse activiteiten, zowel bij de Maeslantkering als bij Fort 1881 in Hoek van Holland. Jan Hendrik Dronkers, directeur-generaal van Rijkswaterstaat, opent bij de Maeslantkering de kruiwagenrace voor schoolkinderen en de tentoonstelling over de aanleg van de Nieuwe Waterweg. Een formatie van oude en nieuwe schepen vaart van de Maeslantkering naar Fort 1881. Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam, opent daar een tentoonstelling over de ontwikkeling van de Nieuwe Waterweg. Ten slotte kondigt Jan Hendrik Dronkers samen met Ronald Paul, directeur Infrastructuur en Maritieme Zaken van het Havenbedrijf, de start van de verdieping van de Nieuwe Waterweg aan. Begin volgend jaar start de uitvoering.

Gratis toegang tot het Keringshuis
Belangstellenden hebben op 31 oktober gratis toegang tot het Keringhuis. Zij kunnen de kruiwagenrace bijwonen, de koninklijke kruiwagen bewonderen en de tentoonstelling bekijken. De expositie bevat onder andere enkele oude foto’s van de aanleg van de Nieuwe Waterweg. De kruiwagen maakt onderdeel uit van het koninklijk archief, maar staat vanwege het jubileum van de Nieuwe Waterweg een dag in het Keringhuis en later in het Fort 1881.