VIDEO: Tewaterlating ‘Zeewier voor Scheveningen’

Foto: Stichting Noordzeeboerderij

Afgelopen vrijdag zijn 2 installaties te water gelaten op de testlocatie van de Proefboerderij Scheveningen voor zeewierteelt. Het initiatief van Stichting Noordzeeboerderij wordt bijgestaan door gerenommeerde maritieme bedrijven zoals Van Oord, Royal IHC en Rederij Groen. Ook Rijkswaterstaat is betrokken bij de operatie. De installaties liggen op de een testlocatie van 25ha op 15 kilometer uit de kust van Scheveningen. De locatie is ‘afgezet’ met twee markeringsboeien. Tekst gaat verder onder de video.

De Spoetnik van 5 meter doorsnee wordt ingezet voor kwaliteitstesten. De 50 meter lange ‘Scalable Macro Algae Cultivation Module’ (SMAC-module)  moet zicht geven op de verdienmodel van toekomstige offshore zeewierboerderijen.

Koen van Swan van Stichting Noordeeboerderij: “Wij zijn nog opzoek naar de boer, de partij die de business op zee in de gaten gaat houden, dat is een belangrijke rol die nog vervuld moet gaan worden. Er is een Zeewierplatform opgericht voor bedrijven die geïnteresseerd zijn in de ontwikkelingen van zeewier.” De Stichting Noordzeeboerderij werkt als aanjager van een duurzame zeewiersector in Nederland met kennisdeling via het Zeewierplatform en demonstraties op de Proefboerderijen.

Binnen twee jaar groeit er zeewier tussen windmolens op zee
Anderhalf jaar geleden oogstte de Stichting Noordzeeboerderij de eerste kilo’s zeewier geteeld op de Noordzee. Als bewijs dat ook de ruige Nederlandse Noordzee geschikt is voor zeewierteelt. Dit moet de opstap vormen voor zeewierteelt op zee, met name in een windmolenpark. Bijna 1000km2 Noordzee wordt de aankomende jaren ontwikkeld tot windmolenpark voor groene energie. Dit biedt een unieke kans voor zilte akkerbouw tussen de windmolens. “De vraag naar gezonde en plantaardige voedsel- en grondstofbronnen neemt enorm toe. Zeewier is milieuvriendelijk, voedzaam én kent tal van toepassingen. Brood, salade, pesto, loempia’s, servies, een lampenkap, kleding, bedlinnen en bioplastic. Zeewierteelt wordt daarmee een belangrijke bouwsteen van de circulaire economie” aldus Swan.
Zeewier in de slaapkamer

Kans voor Nederlandse bedrijvigheid
De zeewiersector staat op dit moment nog in de kinderschoenen. Maar het Scheveningse initiatief krijgt veel lokale support van bijvoorbeeld de Gemeente Den Haag. “De Haven van Scheveningen is uitermate interessant voor innovatieve bedrijvigheid. Zeewier past daar goed bij. En hopelijk kan deze Proefboerderij bijdragen aan werkgelegenheid in de toekomst.”, vertelt Wethouder Karsten Klein. Ook het Innovatiefonds van de Rabobank Regio Den Haag steunt het project. In het project wordt samengewerkt met ketenpartijen zoals Van Oord, Royal IHC, Rederij Groen, Rederij W van der Zwan, Rederij Vrolijk, Rijkswaterstaat, Rijksrederij, Kustwacht, Boeg Nautic, Hortimare, CIV Den Oever, Maris Projects, Murre Techniek, Bakker Machinefabriek, Menken van den Assem Fresh Foods en Schuttelaar & Partners.

 

 

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Nov 2017 >>
MTWTFSS
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

Maritime & Offshore Career Event 28 maart 2018

De datum voor de 12e editie van het Navingo Maritime & Offshore Career Event (MOCE) is bekend: woensdag 28 maart 2018. Na intensief overleg met diverse opleidingen en bedrijven is deze datum als beste optie geselecteerd. WTC Rotterdam staat deze dag geheel in het teken van het grootste en meest complete carrière-event in de maritieme, offshore en energie sector van Europa. De organisatie, Navingo BV, verwacht ook dit jaar weer bezoekers uit binnen- en buitenland en mooie namen onder de exposanten te verwelkomen.

Investeren in de toekomst
De Nederlandse maritieme en offshore energie industrie dankt haar wereldwijde positie aan de vele innovaties die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden. Zonder goed opgeleid en gekwalificeerd personeel waren deze innovaties niet mogelijk geweest. Om deze positie te behouden is het belangrijk om de verschillende functies binnen de sector op alle niveaus en binnen elke carrièrefase te presenteren en te laten zien wat deze industrie zo aantrekkelijk maakt om in te werken. Als platform voor zowel carrière als opleiding is MOCE een belangrijk onderdeel van de missie om technische en nautische expertise in de sector te behouden.

Ruime aandacht voor persoonlijk contact
In 2017 ging MOCE de verdieping in met een omvangrijk inhoudelijk programma waarin relevante thema’s werden uitgelicht en er ruimte was voor discussie. De meer dan 100 partners gebruikten MOCE als het platform om te laten zien waar zij als bedrijf voor staan. De ruim 3500 bezoekers konden op de beursvloer de deelnemende bedrijven spreken maar kregen eveneens de kans om aan te schuiven bij interessante Master Classes of trainingen van de desbetreffende bedrijven. Ook in de volgende editie zal er ruim aandacht zijn voor persoonlijk contact en het ‘matchen’ van bezoekers met bedrijven.

Blijf up-to-date
Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

read more >