Provincie Friesland tekent voor Windpark Fryslân

Foto: Windpark Fryslân

Gedeputeerde Staten van de provincie Fryslân hebben deze week een intentieverklaring opgesteld met de initiatiefnemers van Windpark Fryslân (WPF), die in de tweede helft van oktober getekend zal worden. Met de intentieverklaring stuurt de provincie Fryslân aan op een minderheidsbelang in het Windpark Fryslân, dat gebouwd zal worden in het noordelijke deel van het IJsselmeer ten zuiden van de Afsluitdijk bij Breezanddijk. Met haar deelname in Windpark Fryslân wil de provincie invulling geven aan haar ambitie voor duurzame dorpen in de hele provincie.

Windpark Fryslân zal bestaan uit 89 turbines in een clustervorm en krijgt een vermogen van naar verwachting 316 MW. Het windpark zal eind 2020 de eerste stroom leveren. Na realisatie zal het windpark opengesteld worden voor de recreatieve vaart en de visserij.

16% duurzame energie in Friesland in 2020
Deelname van de provincie in het windpark past in het streven om te komen tot 16% duurzame energieopwekking in Fryslân in 2020. In het coalitieakkoord 2015-2019 is daarvoor een bedrag van maximaal 127 euro miljoen gereserveerd. Met haar deelname in het windpark wil de provincie het rendement inzetten voor duurzaamheidsmaatregelen in de provincie. Ook wil de provincie initiatieven steunen in dorpen en streken langs de IJsselmeerkust met name op het gebied van toerisme en die de lokale werkgelegenheid bevorderen.

De provincie en WPF willen burgerparticipatie mogelijk maken
Komende maanden onderzoeken de partijen hoe individuele burgers en lokale gemeenschappen kunnen deelnemen. Dat zou bijvoorbeeld kunnen door uitgifte van certificaten van aandelen of obligaties en door storting van een deel van het rendement van de investering in een Omgevingsfonds.

Uiterlijk mei 2017 een samenwerkingsovereenkomst
De komende maanden onderzoeken de provincie en WPF hoe de deelneming precies vorm gegeven kan worden. Het is de bedoeling uiterlijk medio mei 2017 tot een samenwerkingsovereenkomst te komen die ter instemming aan Provinciale Staten is voorgelegd.

 

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Aug 2017 >>
MTWTFSS
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

17 september Vlaamse Havendag in Gent

De Gentse haven komt naar je toe! Onder dat motto kun je op de Vlaamse Havendag zelf ontdekken hoe de haven van Gent het vervoer van 51 miljoen ton goederen en grondstoffen per jaar in goede banen leidt. Bezoek op zondag 17 september 2017 de haven van Gent en maak kennis met alle transportmiddelen die […]

read more >

Offshore WIND Conferencie 9 en 10 oktober RAI

OWC 2017 richt zich op de kansen in de offshore windsector voor de komende 10 jaar en verder daarna. Wat zullen de komende tenders de supply chain op korte en lange termijn bieden? Wat zijn de trends en kansen na 2023? Ook andere onderwerpen worden besproken, zoals kostenreductie, innovaties, subsidie en samenwerking met de olie- […]

read more >

Offshore Energy Exhibition & Conference 2017

Offshore Energy Exhibition & Conference (OEEC) is Europe’s leading offshore energy event. It is unique in bringing together the oil & gas, offshore wind and marine energy industry. With the industry in transition OEEC offers offshore energy professionals the ideal meeting place to network, discuss and learn about the future of energy.

read more >