VIDEO: Scheepswrak inderdaad Hollands oorlogsschip uit 1715

Op 14 oktober werd na lang onderzoek bekend gemaakt dat het oorlogsschip wat gespot was door Peter Swart eind 2015 ook echt een Hollands 18de-eeuws oorlogsschip blijkt te zijn. Het gaat om het fregat ‘Huis te Warmelo’. Het 35 meter lange oorlogsschip had 44 kanonnen aan boord en moest daarmee Hollandse schepen beschermen die handel dreven met de Baltische staten en Rusland. Maar op 25 augustus 1715 kwam het schip in de buurt van Helsinki in een storm terecht, liep op een klip en zonk het in de Finse Golf. 130 van de 200 bemanningsleden kwamen om het leven.

De ontdekking is van belang omdat het aantoont dat de graanhandel vanuit Riga voor Holland erg belangrijk was. Tekst gaat verder onder de video.

De identificatie van het oorlogsschip kwam eind 2015 in een stroomversnelling toen de Medemblikker historicus Peter Swart een oude zeekaart vond waarop de locatie van een scheepsramp stond aangegeven. Op de zeekaart staat de tekst ‘hier is het Noord-Hollands oorlogschip op gebleven 1715’. Uit zijn onderzoek bleek dat in dat jaar slechts een oorlogsschip uit Noord-Holland niet meer naar huis terugkeerde. Gemeentelijk archeoloog Michiel Bartels heeft contact gezocht met archeologen in Finland of zij een scheepswrak op deze plaats kenden. Al binnen enkele dagen volgde een enthousiaste reactie: “Yes, we have found your ship!”. De combinatie van de afmetingen, de bewapening, de locatie en de Hollandse scheepsbouwtraditie maakt het voor 95% zeker dat het hier om het fregat Huis te Warmelo gaat. Frank Streng, burgemeester van Medemblik, is enthousiast over de vondst van dit Medemblikker oorlogsschip: “Dit is een unieke vondst. Het geeft de eeuwenlange maritieme identiteit van onze stad aan”.

Lees ook: Nederlands oorlogsschip uit gouden eeuw gevonden