Renovatie Sluis Panheel

Oude Schutkolk van Sluis Panheel. Foto: RWS

Rijkswaterstaat gaat de oude schutkolk van sluis Panheel renoveren en verbetert ook de situatie voor de recreatievaart door 12 zogeheten haalbuizen aan te brengen. Tijdens de werkzaamheden is de oude schutkolk gestremd voor scheepvaart in de periode van 3 oktober tot en met 29 oktober. Om hinder tot een minimum te beperken, blijft de nieuwe schutkolk gewoon in bedrijf.

Sluis Panheel ligt in het kanaal Wessem-Nederweert tussen Panheel en Thorn en bestaat uit een oude schutkolk uit 1928 aan de kant van Panheel en een nieuwe schutkolk uit 1992 aan de kant van Thorn. Met het onderhoud wordt ervoor gezorgd dat de oude schutkolk voldoet aan de huidige en toekomstige technische eisen. Dit draagt bij aan een goede en veilige doorstroming van de scheepvaart en de levensduur van de sluis wordt ermee verlengd.

De werkzaamheden worden uitgevoerd door Dura Vermeer en bestaan onder andere uit betonreparaties, vervangen van stalen onderdelen, het verwijderen van roest en het schilderen van de (stalen)constructie en reservedeuren.

Haalbuizen voor recreatievaart
Rijkswaterstaat brengt tijdens de renovatie ook een verbetering aan voor de recreatievaart. De sluis heeft met 8 m verval een groot verschil in waterniveau. Om het schutproces voor de recreatievaart te vergemakkelijken worden op 12 plekken verticaal over de schutkolkwand zogeheten haalbuizen aangebracht. Een haalbuis wordt gebruikt om het schip aan vast te leggen in de sluis. Tijdens het zakken en stijgen van het water wordt het touw langs de buis geleid. In tegenstelling tot de huidige situatie met haalkommen is het dan niet meer nodig om tijdens het schutten het touw geregeld over te slaan naar een andere haalkom.

 

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Sep 2017 >>
MTWTFSS
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Rondje Landtong Rozenburg op 30 september

In het hart van het havengebied ligt de Landtong Rozenburg, ingeklemd tussen de Nieuwe Waterweg en het Calandkanaal. De Landtong herbergt een prachtig natuurgebied, met nu eens zicht op reusachtige zeeschepen en dan weer een kudde Schotse hooglanders. Zaterdag 30 september heb je de unieke mogelijkheid dit bijzondere gebied zowel vanaf het land als vanaf […]

read more >

Offshore WIND Conference 9 en 10 oktober RAI

OWC 2017 richt zich op de kansen in de offshore windsector voor de komende 10 jaar en verder daarna. Wat zullen de komende tenders de supply chain op korte en lange termijn bieden? Wat zijn de trends en kansen na 2023? Ook andere onderwerpen worden besproken, zoals kostenreductie, innovaties, subsidie en samenwerking met de olie- […]

read more >

Offshore Energy Exhibition & Conference 2017

Offshore Energy Exhibition & Conference (OEEC) is Europe’s leading offshore energy event. It is unique in bringing together the oil & gas, offshore wind and marine energy industry. With the industry in transition OEEC offers offshore energy professionals the ideal meeting place to network, discuss and learn about the future of energy.

read more >