Interactieve les over maritieme sector voor basisonderwijs

Verolme Trust en het Maritiem Museum bieden samen techniekeducatie. De Stichting Verolme Trust en het Maritiem Museum Rotterdam zijn afgelopen maandag gestart met een samenwerking die er op is gericht zo’n 10.000 leerlingen van het basisonderwijs, VMBO en Technasia uit de regio Rotterdam enthousiast te maken voor een technische studie en baan in de maritieme sector. Verolme Trust en het Maritiem Museum gaan deze samenwerking aan voor de periode 2016 – 2020/21.

Investeren in techniekonderwijs
De Stichting Verolme Trust en het Maritiem Museum investeren samen met het onderwijs, in interactieve lesprogramma’s over techniek, innovatie, en scheepsbouw voor groepen 7 en 8 van het basisonderwijs, VMBO en Technasia. Leerlingen bezoeken de tentoonstellingen waarbij techniek centraal staat in het Maritiem Museum en volgen een techniekworkshop of -les in de smederij of het technieklokaal in de museumhaven. Aansluitend bezoeken de leerlingen een maritiem bedrijf in de Rotterdamse haven waar ze een kijkje krijgen in de high tech maritieme wereld van vandaag en de innovaties van morgen. Technasia-leerlingen doen mee aan een pitch van een innovatief technisch ontwerp dat ze zelf maken. Het beste ontwerp wordt beloond met een presentatie in de tentoonstelling ‘Offshore Experience’ in het museum.

 

Aansluiting op Nationaal Techniekpact 2020
De Verolme Trust en het Maritiem Museum werken voor het aanbod van techniekeducatie nauw samen met specialisten uit het onderwijs en maritieme bedrijven. Deze samenwerking sluit aan op het Nationaal Techniekpact 2020 waarin overheid, bedrijfsleven, onderwijs en sociale partners de krachten bundelen om meer jongeren te enthousiasmeren voor een techniekopleiding en daarmee het tekort aan technisch personeel terug te dringen.

Interactieve tentoonstelling ‘Offshore Experience’ 
In december opent het Maritiem Museum de ‘Offshore Experience’, een grote, interactieve tentoonstelling die voor de leerlingen van het techniekonderwijs het startpunt zal zijn. Deze, in samenwerking met vijfenveertig maritieme bedrijven en het Scheepvaart- en Transport College gemaakte tentoonstelling, laat bezoekers vanaf 8 jaar, leerlingen en studenten op spectaculaire wijze kennismaken met de zoektocht op zee naar energie uit olie, gas, wind en andere bronnen.

Educatie centraal in het Maritiem Museum
Het Maritiem Museum laat jaarlijks ruim 90.000 kinderen van 4 tot 24 jaar kennis maken met de maritieme wereld, waarvan zo’n 15.000 in schoolverband. Spelenderwijs en op hun eigen niveau, van masterclass tot workshop smeden, leren ze over scheepsbouw, havens, transport, techniek en de invloed van de maritieme wereld op hun eigen leven.