Duwboten van VEKA group gedoopt in Paraguay

Twee duwboten van VEKA Group, Herkules XVII en Herkules XVIII genaamd, zijn op 27 september gedoopt door prinses Zenani Mandela-Dlamini, de dochter van Nelson Mandela, in de hoofdstad van Paraguay, Asuncion. De schepen zijn ontwikkeld voor IMPERIAL, een van de grootste binnenvaartondernemingen van Europa en Paraguay. Voor de schepen is een speciaal flanking roerstysteem ontwikkeld voor het varen over de Parana rivier in Paraguay. Het roerstysteem bespaart tussen de 5 en 7,5 % aan brandstof op de rivier. In de export van Paraguay gaat 70 % over het water. De duwboten zijn op 27 september gedoopt door prinses Zenani Mandela-Dlamini, de dochter van Nelson Mandela in de hoofdstad van Paraguay, Asuncion.

Het flanking roersteem (intrekbaar roersysteem) zorgt ervoor dat het roer ingetrokken wordt en alleen in de bochten weer in het water wordt gelaten. Het scheelt aanzienlijk in de brandstof en is zo minder kwetsbaar voor beschadigingen. Het flanking roersysteem is ontwikkeld door VEKA group en Van der Velden Marine Systems. Het systeem is getest door het onafhankelijke Development Centre for Ship Technology and Transport Systems (DST) in Duitsland.

Peter Versluis, eigenaar van VEKA Group: “Door de bochtige aard van de Parana rivier, hebben schepen een flanking roersysteem nodig om te kunnen manoeuvreren. Maar de bestaande systemen maken schepen ook heel kwetsbaar. In het droge seizoen staat de rivier laag, en is er een grote kans dat je rotsen raakt. Ook drijvende boomstammen kunnen het roer beschadigen. Bovendien zorgt het roer voor extra weerstand, wat meer brandstof kost.”