Initiatiefwet voor privébeveiliging op koopvaardijschepen

Foto: Defensie

Han ten Broeke van de VVD en Raymond Knops van het CDA hebben op 26 september een initiatiefwetsvoorstel voor de Wet ter Bescherming Koopvaardij voorgelegd aan de Raad van State voor advies. Dit wetsvoorstel moet de inzet van gewapende particuliere beveiligers op Nederlands gevlagde schepen mogelijk maken. Bedrijfslevenorganisaties zijn verheugd over het initiatief, omdat het na een jarenlange discussie de aanzet geeft om de Nederlandse vloot en bemanning te beschermen tegen piraterij. Het verdedigen van koopvaardijschepen onder Nederlandse vlag en het inzetten van geweld is een taak van de overheid.

Een wettelijke regeling geeft Nederlandse reders de mogelijkheid hun zeevarenden te beschermen op het niveau en tegen de kosten zoals die inmiddels voor andere Europese reders en hun zeevarenden gemeengoed zijn.

Met deze wet kan Nederland zich als laatste aansluiten bij de andere Europese landen waar wel gewapende particuliere beveiliging is toestaan. Om op dit moment toch private beveiliging in te zetten worden sommige schepen omgevlagd naar een ander land waar het wel toegestaan is of de beveiliging vaart in boten in de buurt van het schip.

In het wetsvoorstel staat dat alleen gecertificeerde bedrijven de schepen mogen beveiligen en dat er een helder protocol komt voor het geval een schip wordt aangevallen. In plaats van de kapitein is het beveiligingsbedrijf verantwoordelijk en elk incident moet worden gemeld bij het OM.

Tot op heden is er nooit een meerderheid in de Tweede Kamer geweest voor particuliere beveiliging. In 2014 was er een kabinetsplan van gelijke strekking en de PvdA was tegen. Volgens de partij was private beveiliging niet nodig omdat er geen schepen gekaapt waren in het jaar daarvoor.

Het wetsvoorstel wordt door de volgende organisaties ondersteund:

 • EVO en Fenedex – Joost Sitskoorn, adjunct-directeur
 • Havenbedrijf Rotterdam – Ronald Paul, chief operating officer
 • HZ University of Applied Sciences – Adri de Buck, voorzitter College van Bestuur
 • Koninklijke BLN-Schuttevaer – Roland Kortenhorst, voorzitter
 • Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders – Tineke Netelenbos, voorzitter
 • Maritiem en Logistiek College de Ruyter- Henrik Stevens, directeur
 • Nautilus International (FNV) – Marcel van den Broek, voorzitter
 • Nederland Maritiem Land – Wim van Sluis, voorzitter
 • Netherlands Maritime Technology – Hans Voorneveld, voorzitter
 • Nederlandse Vereniging van Kapiteins ter Koopvaardij – Leen van den Ende, voorzitter
 • The Hague Centre for Strategic Studies – Rob de Wijk, directeur
 • Verbond van Verzekeraars – Richard Weurding, algemeen directeur
 • Vereniging Maritiem Gezinskontakt – Gaby Niesthoven, voorzitter
 • Vereniging van Waterbouwers – Hendrik Postma, voorzitter
 • VNO-NCW – Hans de Boer, voorzitter

 

 

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Sep 2017 >>
MTWTFSS
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Rondje Landtong Rozenburg op 30 september

In het hart van het havengebied ligt de Landtong Rozenburg, ingeklemd tussen de Nieuwe Waterweg en het Calandkanaal. De Landtong herbergt een prachtig natuurgebied, met nu eens zicht op reusachtige zeeschepen en dan weer een kudde Schotse hooglanders. Zaterdag 30 september heb je de unieke mogelijkheid dit bijzondere gebied zowel vanaf het land als vanaf […]

read more >

Offshore WIND Conference 9 en 10 oktober RAI

OWC 2017 richt zich op de kansen in de offshore windsector voor de komende 10 jaar en verder daarna. Wat zullen de komende tenders de supply chain op korte en lange termijn bieden? Wat zijn de trends en kansen na 2023? Ook andere onderwerpen worden besproken, zoals kostenreductie, innovaties, subsidie en samenwerking met de olie- […]

read more >

Offshore Energy Exhibition & Conference 2017

Offshore Energy Exhibition & Conference (OEEC) is Europe’s leading offshore energy event. It is unique in bringing together the oil & gas, offshore wind and marine energy industry. With the industry in transition OEEC offers offshore energy professionals the ideal meeting place to network, discuss and learn about the future of energy.

read more >