Nederlandse havens verschepen giftige brandstof naar Afrika

De Zwitserse NGO Public Eye publiceerde op 15 september in hun rapport Dirty Diesel dat er op grote schaal giftige brandstof wordt geëxporteerd naar Afrika. Bedrijven in het havengebied van Nederland en België produceren een groot deel daarvan. Vitol en Trafigura spelen een belangrijke rol in het verschepen van de vervuilde diesel. Hun raffinaderijen en opslagtanks staan in het ARA-gebied (Amsterdam, Rotterdam en Antwerpen). De brandstof gaat onder meer naar Nigeria, Mali, Liberia, Senegal en Ghana.

De olie komt vaak uit Afrika. De olie van goede kwaliteit wordt gemengd met goedkope giftige mengsels waar een mindere kwaliteit benzine en diesel uitkomt. De milieunormen in Afrika liggen veel lager dan in Europa. Uit het onderzoeksrapport blijkt dat de schadelijke brandstoffen ernstige luchtvervuiling veroorzaken, dit brengt grote gezondheidsrisico’s met zich mee voor de lokale bevolking. Om deze redenen zijn deze brandstoffen dan ook verboden in Europa.

De ChristenUnie-SGP heeft aangegeven er zeer grote moeite mee te hebben dat deze giftige stoffen door enkele bedrijven alsnog elders in de wereld op de markt worden gebracht.

ChristenUnie stelt Kamervragen 
Ook de ChristenUnie in de Tweede Kamer heeft schriftelijke vragen gesteld naar aanleiding van het Dirty Diesel rapport.

 

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Gepubliceerd op September 20, 2016

Carrière>

Events>

<< Sep 2017 >>
MTWTFSS
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Rondje Landtong Rozenburg op 30 september

In het hart van het havengebied ligt de Landtong Rozenburg, ingeklemd tussen de Nieuwe Waterweg en het Calandkanaal. De Landtong herbergt een prachtig natuurgebied, met nu eens zicht op reusachtige zeeschepen en dan weer een kudde Schotse hooglanders. Zaterdag 30 september heb je de unieke mogelijkheid dit bijzondere gebied zowel vanaf het land als vanaf […]

read more >

Offshore WIND Conference 9 en 10 oktober RAI

OWC 2017 richt zich op de kansen in de offshore windsector voor de komende 10 jaar en verder daarna. Wat zullen de komende tenders de supply chain op korte en lange termijn bieden? Wat zijn de trends en kansen na 2023? Ook andere onderwerpen worden besproken, zoals kostenreductie, innovaties, subsidie en samenwerking met de olie- […]

read more >

Offshore Energy Exhibition & Conference 2017

Offshore Energy Exhibition & Conference (OEEC) is Europe’s leading offshore energy event. It is unique in bringing together the oil & gas, offshore wind and marine energy industry. With the industry in transition OEEC offers offshore energy professionals the ideal meeting place to network, discuss and learn about the future of energy.

read more >