Nederlandse havens verschepen giftige brandstof naar Afrika

De Zwitserse NGO Public Eye publiceerde op 15 september in hun rapport Dirty Diesel dat er op grote schaal giftige brandstof wordt geëxporteerd naar Afrika. Bedrijven in het havengebied van Nederland en België produceren een groot deel daarvan. Vitol en Trafigura spelen een belangrijke rol in het verschepen van de vervuilde diesel. Hun raffinaderijen en opslagtanks staan in het ARA-gebied (Amsterdam, Rotterdam en Antwerpen). De brandstof gaat onder meer naar Nigeria, Mali, Liberia, Senegal en Ghana.

De olie komt vaak uit Afrika. De olie van goede kwaliteit wordt gemengd met goedkope giftige mengsels waar een mindere kwaliteit benzine en diesel uitkomt. De milieunormen in Afrika liggen veel lager dan in Europa. Uit het onderzoeksrapport blijkt dat de schadelijke brandstoffen ernstige luchtvervuiling veroorzaken, dit brengt grote gezondheidsrisico’s met zich mee voor de lokale bevolking. Om deze redenen zijn deze brandstoffen dan ook verboden in Europa.

De ChristenUnie-SGP heeft aangegeven er zeer grote moeite mee te hebben dat deze giftige stoffen door enkele bedrijven alsnog elders in de wereld op de markt worden gebracht.

ChristenUnie stelt Kamervragen 
Ook de ChristenUnie in de Tweede Kamer heeft schriftelijke vragen gesteld naar aanleiding van het Dirty Diesel rapport.

 

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Gepubliceerd op September 20, 2016

Carrière>

Events>

<< Nov 2017 >>
MTWTFSS
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

Maritime & Offshore Career Event 28 maart 2018

De datum voor de 12e editie van het Navingo Maritime & Offshore Career Event (MOCE) is bekend: woensdag 28 maart 2018. Na intensief overleg met diverse opleidingen en bedrijven is deze datum als beste optie geselecteerd. WTC Rotterdam staat deze dag geheel in het teken van het grootste en meest complete carrière-event in de maritieme, offshore en energie sector van Europa. De organisatie, Navingo BV, verwacht ook dit jaar weer bezoekers uit binnen- en buitenland en mooie namen onder de exposanten te verwelkomen.

Investeren in de toekomst
De Nederlandse maritieme en offshore energie industrie dankt haar wereldwijde positie aan de vele innovaties die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden. Zonder goed opgeleid en gekwalificeerd personeel waren deze innovaties niet mogelijk geweest. Om deze positie te behouden is het belangrijk om de verschillende functies binnen de sector op alle niveaus en binnen elke carrièrefase te presenteren en te laten zien wat deze industrie zo aantrekkelijk maakt om in te werken. Als platform voor zowel carrière als opleiding is MOCE een belangrijk onderdeel van de missie om technische en nautische expertise in de sector te behouden.

Ruime aandacht voor persoonlijk contact
In 2017 ging MOCE de verdieping in met een omvangrijk inhoudelijk programma waarin relevante thema’s werden uitgelicht en er ruimte was voor discussie. De meer dan 100 partners gebruikten MOCE als het platform om te laten zien waar zij als bedrijf voor staan. De ruim 3500 bezoekers konden op de beursvloer de deelnemende bedrijven spreken maar kregen eveneens de kans om aan te schuiven bij interessante Master Classes of trainingen van de desbetreffende bedrijven. Ook in de volgende editie zal er ruim aandacht zijn voor persoonlijk contact en het ‘matchen’ van bezoekers met bedrijven.

Blijf up-to-date
Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

read more >