Dronehaven geopend voor onderzoek en tests in Rotterdam

Opening Dronehaven in Rotterdam. Foto: Roy Borghouts Fotografie

In de Dokhaven van RDM Rotterdam is tijdens de Wereldhavendagen afgelopen weekend de Dronehaven geopend. Een experimenteerlocatie voor varende drones. Waarnemend Rijkshavenmeester van Rotterdam Rob Gutteling droeg symbolisch de sleutel, geprint op de 3D-metaalprinter van RDM, over aan Bert Hooijer en de Community of Practice Maritime & Offshore Innovation. 

Vanaf dat moment is dit deel van de Rotterdamse haven afgesloten voor de reguliere scheepvaart en biedt het plek aan bedrijven, onderwijs en organisaties om onderzoek te doen en tests uit te voeren met Aquatic Drones en autonoom varen. Tijdens de opening door de Drijvende Diva voeren drones van RDM CoE, Genuin Engineering, Indymo en AquaSmartXL in een speciale route mee.

De Dronehaven zal onder meer door de partijen gebruikt worden die zijn verenigd in de subsidieaanvraag Sovereign@sea voor de ontwikkeling van bemanningsloos varen. De bekendmaking daarvan is in november 2016. Deze partijen zijn TU Delft, Universiteit van Amsterdam, Universiteit Leiden, Erasmus Universiteit Rotterdam, Nederlandse Defensie Academie, MARIN en TNO. De focus in dit project ligt op het gebied van ontwerp, wetgeving, betrouwbaarheid, het menselijke aspect, het voorkomen van incidenten (aanvaringen), integratie en demonstratie. Hogeschool Rotterdam (RDM CoE) participeert ook in dit onderzoek door het beschikbaar stellen van de RDM-faciliteiten, zoals de Dronehaven, het Aqualab en de brugsimulator in Innovation Dock. Rotterdam Mainport University stelt bemanning beschikbaar om de drones van afstand te besturen.

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Nov 2017 >>
MTWTFSS
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

Maritime & Offshore Career Event 28 maart 2018

De datum voor de 12e editie van het Navingo Maritime & Offshore Career Event (MOCE) is bekend: woensdag 28 maart 2018. Na intensief overleg met diverse opleidingen en bedrijven is deze datum als beste optie geselecteerd. WTC Rotterdam staat deze dag geheel in het teken van het grootste en meest complete carrière-event in de maritieme, offshore en energie sector van Europa. De organisatie, Navingo BV, verwacht ook dit jaar weer bezoekers uit binnen- en buitenland en mooie namen onder de exposanten te verwelkomen.

Investeren in de toekomst
De Nederlandse maritieme en offshore energie industrie dankt haar wereldwijde positie aan de vele innovaties die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden. Zonder goed opgeleid en gekwalificeerd personeel waren deze innovaties niet mogelijk geweest. Om deze positie te behouden is het belangrijk om de verschillende functies binnen de sector op alle niveaus en binnen elke carrièrefase te presenteren en te laten zien wat deze industrie zo aantrekkelijk maakt om in te werken. Als platform voor zowel carrière als opleiding is MOCE een belangrijk onderdeel van de missie om technische en nautische expertise in de sector te behouden.

Ruime aandacht voor persoonlijk contact
In 2017 ging MOCE de verdieping in met een omvangrijk inhoudelijk programma waarin relevante thema’s werden uitgelicht en er ruimte was voor discussie. De meer dan 100 partners gebruikten MOCE als het platform om te laten zien waar zij als bedrijf voor staan. De ruim 3500 bezoekers konden op de beursvloer de deelnemende bedrijven spreken maar kregen eveneens de kans om aan te schuiven bij interessante Master Classes of trainingen van de desbetreffende bedrijven. Ook in de volgende editie zal er ruim aandacht zijn voor persoonlijk contact en het ‘matchen’ van bezoekers met bedrijven.

Blijf up-to-date
Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

read more >