Reddingsbrigade pleit voor een nieuwe vorm van schoolzwemmen

Lifeguards van de Reddingsbrigade houden toezicht op het strand Foto: Reddingsbrigade

Voorzitter Jan Rijpstra van Reddingsbrigade Nederland, tevens burgemeester van kustgemeente Noordwijk, ziet het op zijn eigen stranden terug: ‘Kinderen kunnen steeds minder goed zwemmen, helemaal in open water. Hun conditie is slechter en ze kennen de risico’s van stroming bijvoorbeeld niet. Daardoor komen ze steeds vaker in de problemen.’ Rijpstra pleit voor een nieuwe vorm van schoolzwemmen. ‘Ouders, gemeenten, scholen en zwembaden moeten de handen ineenslaan, om tot een formule te komen om de noodzakelijke diploma’s A, B en C te halen en weer regelmatig te zwemmen. De rijksoverheid moet dat stimuleren, zodat de scholen niet extra belast worden en de mogelijkheden worden gestimuleerd om lokaal maatwerk af te spreken.’

De Reddingsbrigade heeft de eindbalans opgemaakt van het zomerseizoen 2016. Zij maken zich zorgen omdat het aantal dodelijke slachtoffers wederom is gestegen, van 8 naar 13. In totaal zijn de lifeguards dit seizoen 7.416 in actie gekomen waarvan in 309 gevallen sprake was van een levensbedreigende situatie. Zonder hulp van de Reddingsbrigade hadden deze mensen het waarschijnlijk niet overleefd. De reddingsbrigade ziet de zwemvaardigheid in Nederland hard afnemen en roept om op tot maatregelen.

Uit een rapport van ‘Zwemmen in Nederland’ van het Mulier Instituut blijkt dat het behalen van met name de B en C diploma’s hard daalt. Dat komt onder meer door het verdwijnen van het schoolzwemmen, waardoor kinderen ook al steeds minder ‘zwemconditie’ hebben en sneller in de problemen komen. Deze combinatie van trends vindt de Reddingsbrigade alarmerend.

Verder valt op dat in 9 van de 13 dodelijke zwemongevallen sprake was van een ongeval op een lokatie die niet is aangewezen als zwemlokatie. Daar is ook geen toezicht en dan kan er ook minder snel hulp worden verleend als iemand in de problemen komt. Ook is opvallend dat in 8 van de 13 dodelijke ongevallen sprake was van een persoon van allochtone afkomst. In de alarmerend dalende diplomacijfers is deze groep ook oververtegenwoordigd. Uit de trends blijkt hiermee ook een sterk groeiende kwetsbare groep mensen in waterland Nederland.

Directeur Raymond van Mourik onderstreept dat deze cijfers in werkelijkheid wellicht nog ernstiger kunnen zijn: ‘Wij presenteren alleen de cijfers die wij zelf registreren. Niet overal in Nederland is toezicht van de Reddingsbrigade en weten we dus niet wat er gebeurt. Die registratie zou landelijk uniform moeten worden. Daarnaast horen we niet altijd de afloop terug als we een slachtoffer na reanimatie overdragen aan de ambulancedienst, in verband met privacyregelgeving. Maar de trends die we signaleren spreken voor zich, het gaat de verkeerde kant op. Daarnaast is de impact van deze ongevallen op onze vrijwillige lifeguards enorm. Elk slachtoffer is een teveel.’

Reddingsbrigade Nederland denkt dat het niet alleen aan ouders overgelaten kan worden om kinderen goed te leren zwemmen. Uit onderzoek blijkt dat veel gezinnnen dit niet kunnen betalen of organisatorisch rond krijgen. Tegelijkertijd zijn de meeste van die gezinnen wel bereid mee te betalen als ze geholpen worden om de kinderen regelmatig te laten zwemmen. Een nieuwe vorm van schoolzwemmen zou in de oplossing kunnen voorzien.

De 7.416 hulpverleningen van de Reddingsbrigade in de afgelopen zomer nader gespecificeerd:

330 keer hulp aan zwemmers in de problemen;
392 keer hulp aan opvarenden (waarvan 172 keer hulp aan kitesurfers);
631 kinderen werden herenigd met ouders/verzorgers;
5.668 keer werd er eerste hulp verleend;
304 keer assistentie aan overige hulpdiensten;
71keer kwam de Reddingsbrigade in actie voor een dier in de problemen.
In totaal was er bij 309 acties sprake van een redding uit een levensbedreigende situatie.

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Dec 2017 >>
MTWTFSS
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Tentoonstelling over Abel Tasman 

Precies 375 jaar geleden vertrok Lutjegaster Abel Tasman vanuit Batavia met twee schepen – De Heemskerck en de Zeehaen – en 110 man aan boord richting het onbekende Zuidland. Een reis die enorme ontdekkingen op zou leveren, waaronder het gebied dat later Tasmanië zou worden genoemd. In het Noordelijk Scheepvaartmuseum is van 25 november t/m 18 februari de tentoonstelling ‘Abel Tasman – Welkom aan boord!’ te zien. In de tentoonstelling wordt er terug gekeken op deze reis en wordt het leven aan boord getoond aan de hand van drie vertellers.

De ontdekkingsreizen van de Nederlanders in de 17e eeuw betekenden een grote aanslag op Portugal en Spanje die de zeehandel in handen hadden. Ook Abel Tasman werd door de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) erop uitgezonden om het  onbekende Zuidland te openen voor handel. Hij ontdekte op zijn reizen tussen 1642 en 1644 Tasmanië, Nieuw-Zeeland en Tongatapu en bracht grote delen van Australië in kaart. In ‘Abel Tasman –Welkom aan boord!’ laten drie vertellers de bezoeker kennismaken met Abel Tasmans scheepsreis met De Heemskerck. Scheepstimmerman Jacobs, navigator Visscher en barbier Haelbos vertellen over het doel van de expeditie, de verkenning van de kust en plaatsbepaling als navigator en het leven aan boord en ontmoetingen met eilandbewoners.

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum verandert de komende jaren van maritiem museum naar het historisch museum van Groningen.

 

read more >

Maritime & Offshore Career Event 28 maart 2018

De datum voor de 12e editie van het Navingo Maritime & Offshore Career Event (MOCE) is bekend: woensdag 28 maart 2018. Na intensief overleg met diverse opleidingen en bedrijven is deze datum als beste optie geselecteerd. WTC Rotterdam staat deze dag geheel in het teken van het grootste en meest complete carrière-event in de maritieme, offshore en energie sector van Europa. De organisatie, Navingo BV, verwacht ook dit jaar weer bezoekers uit binnen- en buitenland en mooie namen onder de exposanten te verwelkomen.

Investeren in de toekomst
De Nederlandse maritieme en offshore energie industrie dankt haar wereldwijde positie aan de vele innovaties die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden. Zonder goed opgeleid en gekwalificeerd personeel waren deze innovaties niet mogelijk geweest. Om deze positie te behouden is het belangrijk om de verschillende functies binnen de sector op alle niveaus en binnen elke carrièrefase te presenteren en te laten zien wat deze industrie zo aantrekkelijk maakt om in te werken. Als platform voor zowel carrière als opleiding is MOCE een belangrijk onderdeel van de missie om technische en nautische expertise in de sector te behouden.

Ruime aandacht voor persoonlijk contact
In 2017 ging MOCE de verdieping in met een omvangrijk inhoudelijk programma waarin relevante thema’s werden uitgelicht en er ruimte was voor discussie. De meer dan 100 partners gebruikten MOCE als het platform om te laten zien waar zij als bedrijf voor staan. De ruim 3500 bezoekers konden op de beursvloer de deelnemende bedrijven spreken maar kregen eveneens de kans om aan te schuiven bij interessante Master Classes of trainingen van de desbetreffende bedrijven. Ook in de volgende editie zal er ruim aandacht zijn voor persoonlijk contact en het ‘matchen’ van bezoekers met bedrijven.

Blijf up-to-date
Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

read more >

Maritieme vacatures>

Bunker Surveyor

Bunker Surveyor

MCE Marine Surveyors B.V.

lees meer →