Bondscoach trots op twee keer goud Nederlandse zeilploeg

In Rio de Janeiro pakte de zeilploeg twee gouden medailles. Windsurfer Dorian van Rijsselberge is de beste surfer en Laser Radial-zeilster Bouwmeester de beste zeilster van de wereld in hun klasse. De prestaties van de andere Nederlanders waren wisselend. Hieronder een overzicht en een korte terugblik met Ian Ainslie, hoofdcoach van de Olympische zeilploeg, voor wie de twee gouden medailles een droom zijn. Verder een uniek dubbelinterview tussen Marit en Dorian. 

Goud Van Rijsselberge
Dorian van Rijsselberge pakte in Rio voor de tweede keer het goud. Ainslie: “Nice guys can win as well’, dat hebben Dorian en zijn coach Aaron wel bewezen. Ze hebben fantastisch gepresteerd. Dorians slechtste scores waren nog steeds ontzettend goed. Wanneer hij de kans zag om te winnen, dan greep hij die kans en won. Geweldig.”

Goud Bouwmeester
Marit Bouwmeester pakte, na het zilver in Londen, nu in Rio het felbegeerde goud. Ainslie: “De doelstelling van Marit en Jaap was om niets aan het toeval over te laten. Een week voor de Spelen waren ze het er over eens dat ze er alles aan hadden gedaan en er klaar voor waren. Dat bleek ook zo te zijn. Marit is een fantastische atleet. Haar werklust en motivatie zijn uitzonderlijk.”

Vierde plaats voor Zegers & Van Veen
Afrodite Zegers en Anneloes van Veen eindigden in de 470-klasse ook net naast het podium. De tweede plaats in de afsluitende medalrace bracht het duo van de zesde naar de vierde plaats. Ainslie: “Afrodite en Anneloes hebben een vierde plaats gewonnen in de medalrace en zeker niet het brons verloren. Het duo heeft een goede campagne gedraaid. Het is een jong team dat ontzettend hard heeft gewerkt. De afgelopen jaren hebben ze een hoop veerkracht getoond.”