Wereldhavendagen ook voor jongere bezoekers interessant

Foto: Port of RotterdamFoto: Port of Rotterdam

Over ruim twee weken beginnen de Wereldhavendagen in Rotterdam. Met als thema ‘The Smartest Port’ ligt het accent op slimme en innovatieve toepassingen in de maritieme sector, maar wil de organisatie zich ook richten op de jongere bezoekers. Dit doen zij door het organiseren van extra activiteiten.

Expeditie Wereldhaven
Zo vindt op vrijdagen onder de naam ‘Expeditie Wereldhaven’ een speciaal programma in klasverband plaatst. Het doel van dit programma is om zoveel mogelijk jongeren op een toegankelijke manier in aanraking te laten komen met de haven in al haar facetten. Een groot deel van het jongerenprogramma vindt plaats op het evenemententerrein. Daarnaast wordt aan scholieren/studenten de mogelijkheid geboden een kijkje te nemen bij havenbedrijven. ‘Expeditie Wereldhaven’ is bestemd voor alle schoolniveaus, van basisschool tot universitair onderwijs.

Virtual reality
In de Havenbedrijf-stand op de Wilhelminapier kunnen jongeren op de Wereldhavendagen zelf met eigen ogen zien dat de haven steeds digitaler wordt, maar ook kennis maken met slimme oplossingen voor energievraagstukken. In de stand kunnen jongeren een virtual reality bril opzetten en op de Tweede Maasvlakte rondvliegen over de duurzaamste en efficiëntste containerterminals ter wereld. Met behulp van de Waste Shark, een varende drone zo groot als een auto, kun je zien hoe havenbekkens worden ontdaan van drijvend zwerfvuil.

Maritime by Holland Jongerenplein
Geheel in het thema ‘The Smartest Port’ opent de maritieme sector tijdens de Wereldhavendagen op het ‘Maritime by Holland Jongerenplein’ (Wilhelminakade) haar deuren voor jongeren. Deze kunnen hier op interactieve wijze kennis maken met deze bruisende sector. Het plein is speciaal voor jongeren ouder dan dertien jaar, die tijdens een interactieve erVAAR-tocht een aantal denk- en doe-opdrachten kunnen vervullen. Denk hierbij aan het bouwen van een zonneboot, een touwtrekwedstrijd met een ‘sleepboot’ of het traditioneel navigeren met behulp van een zeekaart.

De toekomst van techniek bij RDM Rotterdam
Ook kunnen bezoekers op zaterdag 3 september een bezoek brengen aan RDM Rotterdam. Met een speciale pendeldienst kunnen bezoekers vanaf het evenemententerrein hier naar toe varen. Met een innovatief programma van ruim 40 onderdelen krijgt de bezoeker daar de gelegenheid om veel activiteiten zelf uit te proberen: drones besturen met je gedachten, drijven op je eigen gebouwde eiland, workshop Little Bits en de nieuwste onderwaterrobot besturen.

De Wereldhavendagen vinden plaats op 2, 3 en 4 september.

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Dec 2017 >>
MTWTFSS
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Tentoonstelling over Abel Tasman 

Precies 375 jaar geleden vertrok Lutjegaster Abel Tasman vanuit Batavia met twee schepen – De Heemskerck en de Zeehaen – en 110 man aan boord richting het onbekende Zuidland. Een reis die enorme ontdekkingen op zou leveren, waaronder het gebied dat later Tasmanië zou worden genoemd. In het Noordelijk Scheepvaartmuseum is van 25 november t/m 18 februari de tentoonstelling ‘Abel Tasman – Welkom aan boord!’ te zien. In de tentoonstelling wordt er terug gekeken op deze reis en wordt het leven aan boord getoond aan de hand van drie vertellers.

De ontdekkingsreizen van de Nederlanders in de 17e eeuw betekenden een grote aanslag op Portugal en Spanje die de zeehandel in handen hadden. Ook Abel Tasman werd door de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) erop uitgezonden om het  onbekende Zuidland te openen voor handel. Hij ontdekte op zijn reizen tussen 1642 en 1644 Tasmanië, Nieuw-Zeeland en Tongatapu en bracht grote delen van Australië in kaart. In ‘Abel Tasman –Welkom aan boord!’ laten drie vertellers de bezoeker kennismaken met Abel Tasmans scheepsreis met De Heemskerck. Scheepstimmerman Jacobs, navigator Visscher en barbier Haelbos vertellen over het doel van de expeditie, de verkenning van de kust en plaatsbepaling als navigator en het leven aan boord en ontmoetingen met eilandbewoners.

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum verandert de komende jaren van maritiem museum naar het historisch museum van Groningen.

 

read more >

Maritime & Offshore Career Event 28 maart 2018

De datum voor de 12e editie van het Navingo Maritime & Offshore Career Event (MOCE) is bekend: woensdag 28 maart 2018. Na intensief overleg met diverse opleidingen en bedrijven is deze datum als beste optie geselecteerd. WTC Rotterdam staat deze dag geheel in het teken van het grootste en meest complete carrière-event in de maritieme, offshore en energie sector van Europa. De organisatie, Navingo BV, verwacht ook dit jaar weer bezoekers uit binnen- en buitenland en mooie namen onder de exposanten te verwelkomen.

Investeren in de toekomst
De Nederlandse maritieme en offshore energie industrie dankt haar wereldwijde positie aan de vele innovaties die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden. Zonder goed opgeleid en gekwalificeerd personeel waren deze innovaties niet mogelijk geweest. Om deze positie te behouden is het belangrijk om de verschillende functies binnen de sector op alle niveaus en binnen elke carrièrefase te presenteren en te laten zien wat deze industrie zo aantrekkelijk maakt om in te werken. Als platform voor zowel carrière als opleiding is MOCE een belangrijk onderdeel van de missie om technische en nautische expertise in de sector te behouden.

Ruime aandacht voor persoonlijk contact
In 2017 ging MOCE de verdieping in met een omvangrijk inhoudelijk programma waarin relevante thema’s werden uitgelicht en er ruimte was voor discussie. De meer dan 100 partners gebruikten MOCE als het platform om te laten zien waar zij als bedrijf voor staan. De ruim 3500 bezoekers konden op de beursvloer de deelnemende bedrijven spreken maar kregen eveneens de kans om aan te schuiven bij interessante Master Classes of trainingen van de desbetreffende bedrijven. Ook in de volgende editie zal er ruim aandacht zijn voor persoonlijk contact en het ‘matchen’ van bezoekers met bedrijven.

Blijf up-to-date
Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

read more >

Maritieme vacatures>

Bunker Surveyor

Bunker Surveyor

MCE Marine Surveyors B.V.

lees meer →