‘Brainwaves, maritieme innovaties’ in Maritiem Museum

Vanaf 1 oktober is de nieuwe tentoonstelling ‘Brainwaves, maritieme innovaties’ van het Maritiem Museum te zien in Rotterdam. Vijf actuele Nederlandse maritieme innovaties worden getoond en de successen en de tegenslagen van het ontwikkelproces uiteengezet.

Er zijn in Nederland allerlei innovatieve ideeën op die de sector veiliger, sneller of goedkoper kunnen maken. In deze tentoonstelling maken bezoekers kennis met vijf hedendaagse maritieme innovaties in de scheepvaart en scheepsbouw. Ze ontdekken welke brainwaves nodig zijn om van een briljant idee een briljant product te maken. Want technische kennis en voldoende financiering alleen zijn niet genoeg. Deze tentoonstelling is een co-productie met Stichting Ondersteuningsfonds Nationaal Instituut voor de Scheepvaart en Scheepsbouw (NISS). Het NISS verleent op verzoek financiële ondersteuning aan projecten met een innovatief maritiem onderwerp en bestaat nu 100 jaar.

Burgemeester Aboutaleb:“Ik denk dat 3D printing de haven helemaal zal veranderen. Het maakt innovatieve productie dicht bij huis mogelijk en dat heeft consequenties voor de maakindustrie én de containeroverslag.”

In Brainwaves worden in een hightech omgeving vijf innovaties uit ons waterland getoond
Dit varieert van een opvouwbare container tot een systeem waarmee je met magneten kunt aanmeren. Onmisbare innovaties zou je denken. Alle innovaties lopen op een gegeven moment in het ontwikkelproces toch tegen uitdagingen aan, die te maken hebben met financiering, timing of bijvoorbeeld wetgeving. Dergelijke problemen laten zien dat het heel wat doorzettingsvermogen, creativiteit en ondernemerschap vereist om een innovatie uiteindelijk succesvol op de markt te kunnen brengen. Iets waar de bezoeker in deze tentoonstelling alles over leert. En wat voor innovaties gaat de toekomst ons brengen? Allerlei knappe koppen, creatieve breinen en visionairs lieten voor de tentoonstelling hun gedachten hierover gaan.

De tentoonstelling ‘Brainwaves, maritieme innovaties’ is te zien van 1 oktober 2016 t/m 24 september 2017.