Technische sector kampt met onterecht slecht imago

Uit de eerste editie van de ROVC Techbarometer blijkt dat 31% van de technische organisaties het slechte imago van hun sector als grootste bron van ergernis ervaart. Het onderzoek is uitgevoerd onder 1.231 respondenten uit de technische branche. ROVC, partner in trainingen en opleidingen voor technisch Nederland, geeft met dit rapport inzicht in de markt-, HR- en opleidingstrends binnen de techniek. De sector kampt al jaren met een slecht imago, dat het vinden van geschikt personeel belemmert.

De tweede grote ergernis, genoemd door 30 procent, is de benadering door commerciële acquisitiebureaus. Met name in de machinebouw is dit de grootste irritatiebron. Op plek nummer drie staat met 13 procent: vakmensen die zonder de benodigde kwalificaties op vacatures afkomen.

John Huizing, algemeen directeur van ROVC: “Het is niet verrassend dat het slechte imago als grootste ergernis aangewezen wordt. Mensen hebben vaak nog een verkeerd beeld van het werk in de technische branche. Zo wordt gedacht dat het werk alleen voor mannen is en dat de techneut onder zware of vieze werkomstandigheden moet presteren. Velen laten zich hierdoor leiden in hun beroepskeuze en dat is volledig onterecht. Werkzaam zijn in de techniek is juist leuk. Niet alleen omdat het afwisselend werk is waar om veel creativiteit wordt gevraagd. Maar ook omdat de sector continu in ontwikkeling is en technici kunnen blijven leren. De branche is bovendien één van de belangrijkste motoren achter de Nederlandse economie. Werken in de techniek biedt een goed toekomstperspectief voor een mooie carrière.”

Het rapport is gratis aan te vragen
De eerste editie van de ROVC TechBarometer geeft inzicht in alle relevante trends voor de techniek. Het rapport is gratis aan te vragen via de volgende link: www.rovc.nl/techbarometer.