Vissers gaan actie voeren tijdens Wereldhavendagen

Foto: Corey Arnold

De Kottervissers uit Urk zijn boos en gaan actie voeren tijdens de Wereldhavendagen in Rotterdam. Met de actiegroep ‘Eendracht maakt kracht’ gaan de vissers met zo’n 45 kotters over de Nieuwe Waterweg naar de Kop van Zuid in Rotterdam varen. “Daar gaan we flyers en gebakken vis uitdelen aan het publiek” verteld Jan De Boer, woordvoerder van het recentelijk opgerichte actiecomité aan de Volkskrant. “Als het een beetje meezit zal de Rotterdamse chef-kok Herman den Blijker de vis klaarmaken.”

De vissers vinden de verplichtingen die door de Europese Unie opgelegd onredelijk. De bijvangst mag bijvoorbeeld niet meer teruggegooid worden in zee maar telt wel mee in de vangstquota terwijl de bijvangst ‘waardeloos’ is voor de vissers.

De vissers vrezen ook dat steeds meer gebied in de Noordzee beschermd natuurgebied gaat worden of locaties voor windmolenparken.

Han Lindeboom, hoogleraar Mariene Ecologie aan de Universiteit van Wageningen zegt tegen de krant dat hij al een kwart eeuw voor het afsluiten van 25 procent van de Noordzee voor alle visserij pleit. De sleepnetten van de kottervissers hebben een verwoestende werking op de zeebodem en dus voor het ecosysteem. Volgens Lindeboom is er maar weinig beschermd gebied.

 

 

 

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Sep 2017 >>
MTWTFSS
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Rondje Landtong Rozenburg op 30 september

In het hart van het havengebied ligt de Landtong Rozenburg, ingeklemd tussen de Nieuwe Waterweg en het Calandkanaal. De Landtong herbergt een prachtig natuurgebied, met nu eens zicht op reusachtige zeeschepen en dan weer een kudde Schotse hooglanders. Zaterdag 30 september heb je de unieke mogelijkheid dit bijzondere gebied zowel vanaf het land als vanaf […]

read more >

Offshore WIND Conference 9 en 10 oktober RAI

OWC 2017 richt zich op de kansen in de offshore windsector voor de komende 10 jaar en verder daarna. Wat zullen de komende tenders de supply chain op korte en lange termijn bieden? Wat zijn de trends en kansen na 2023? Ook andere onderwerpen worden besproken, zoals kostenreductie, innovaties, subsidie en samenwerking met de olie- […]

read more >

Offshore Energy Exhibition & Conference 2017

Offshore Energy Exhibition & Conference (OEEC) is Europe’s leading offshore energy event. It is unique in bringing together the oil & gas, offshore wind and marine energy industry. With the industry in transition OEEC offers offshore energy professionals the ideal meeting place to network, discuss and learn about the future of energy.

read more >