TenneT koopt extra grond in Groningen voor uitbreiding

Joost van Keulen, wethouder gemeente Groningen en Ben Voorhorst, operationeel directeur van TenneT

TenneT heeft extra grond op bedrijventerrein Vierverlaten van de gemeente Groningen gekocht. Het hoogspanningsstation moet uitgebreid worden vanwege de nieuwe hoogspanningsverbinding tussen Vierverlaten en Eemshaven. Deze nieuwe verbinding van 380 kiloVolt (380 kV) vervangt de huidige 220 kV-verbinding. Donderdagmiddag 7 juli tekenden wethouder Joost van Keulen en operationeel directeur van TenneT, Ben Voorhorst, de koopovereenkomst. 

Door de hogere spanning kan met minder netverlies meer stroom worden getransporteerd. De vervangende verbinding wordt aangelegd, omdat in de Eemshaven de groene stroom van het nieuwe offshore windmolenpark (Gemini) aan land komt en in 2019 de nieuwe zeekabel naar Denemarken (COBRA kabel) wordt aangesloten. Deze kabel zorgt o.a. voor de uitwisseling van duurzame windstroom tussen de Nederlandse en Deense elektriciteitsmarkt.

Ben Voorhorst van TenneT: “De regio Eemshaven is belangrijk als bron én distributiegebied van duurzame energie. Duurzame energie wordt hier geproduceerd, maar komt ook binnen via windparken op zee en TenneT’s internationale verbindingen met Noorwegen (NorNed kabel, 2008) en straks Denemarken (COBRA kabel). Uitbreiding van dit hoogspanningsstation faciliteert in feite de energietransitie.”

Wethouder Joost van Keulen: “Door de uitbreiding van TenneT’s hoogspanningsstation zal Westpoort nog aantrekkelijker worden voor nieuw te vestigen bedrijven, bijvoorbeeld datacenters. Dit in combinatie met zonne- en windenergie direct afkomstig van Eemshaven, maakt deze vestigingsplaats heel aantrekkelijk voor energie-intensieve bedrijvigheid.

 

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Aug 2017 >>
MTWTFSS
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

17 september Vlaamse Havendag in Gent

De Gentse haven komt naar je toe! Onder dat motto kun je op de Vlaamse Havendag zelf ontdekken hoe de haven van Gent het vervoer van 51 miljoen ton goederen en grondstoffen per jaar in goede banen leidt. Bezoek op zondag 17 september 2017 de haven van Gent en maak kennis met alle transportmiddelen die […]

read more >

Offshore WIND Conferencie 9 en 10 oktober RAI

OWC 2017 richt zich op de kansen in de offshore windsector voor de komende 10 jaar en verder daarna. Wat zullen de komende tenders de supply chain op korte en lange termijn bieden? Wat zijn de trends en kansen na 2023? Ook andere onderwerpen worden besproken, zoals kostenreductie, innovaties, subsidie en samenwerking met de olie- […]

read more >

Offshore Energy Exhibition & Conference 2017

Offshore Energy Exhibition & Conference (OEEC) is Europe’s leading offshore energy event. It is unique in bringing together the oil & gas, offshore wind and marine energy industry. With the industry in transition OEEC offers offshore energy professionals the ideal meeting place to network, discuss and learn about the future of energy.

read more >