Gunstig perspectief cruisesector

Het gaat goed met de cruisesector, wereldwijd en in Europa. In 2015 koos een recordaantal van 6,6 miljoen Europeanen voor een vakantie per schip, een stijging van 3% ten opzichte van het voorgaande jaar. Sinds 2008 is de Europese cruisemarkt zelfs met maar liefst 49% gegroeid.

De jaarcijfers van Cruise Lines International Association (CLIA) liegen er niet om: cruisen is populair. In 2015 vierden 106.252 Nederlanders vakantie aan boord van een cruiseschip. Uit onderzoek van de World Tourism Organization van de Verenigde Naties blijkt dat de wereldwijde cruise-industrie tussen 2004 en 2014 een 20% grotere toename laat zien dan vakanties aan wal.

Tussen 2011 en 2015 heeft de Nederlandse cruisemarkt een aanzienlijke groei doorgemaakt. In deze vijf jaar nam het aantal passagiers gemiddeld 7,5% toe – inclusief een daling van 2,6% in 2015. Maakten in 2014 nog 109.064 Nederlanders een cruise, in 2015 kozen 106.252 voor een cruise. Deze terugloop is te verklaren vanuit de verschuiving van in- en ontschepingshavens verder van huis; dat kostte Noord-Europa 2.000 Nederlandse cruisepassagiers. Het aantal cruisepassagiers in de Middellandse Zee groeide wel, naar ruim 39.000 in 2015, maar niet voldoende om de afname te compenseren.2016 biedt een gunstig perspectief voor de Nederlandse markt, met nieuwe cruiseschepen die de havens van Amsterdam en Rotterdam aandoen.

Pierfrancesco Vago, voorzitter CLIA Europe, over de stand van zaken: “De Europese cruise-industrie heeft zeker groeipotentieel, maar daar is wel hulp van beleidsmakers bij nodig. Uniforme visumregels en consistente milieuwetgeving binnen heel Europa zijn daarbij essentieel.” Marlies Grent, National Director CLIA Nederland, over onze markt: “In 2011 begon hier de opmars en hoewel de afgelopen twee jaar iets minder Nederlanders op cruise gingen, zijn we positief over 2016. Er komen weer meer schepen naar Nederland en dat gaat zeker bijdragen aan het aantal boekingen. Daarbij is het belangrijk geïnteresseerden goed te informeren over de enorme diversiteit en mogelijkheden die een cruisevakantie biedt. Zo is het een pré dat rederijen niet gebonden zijn aan vaste routes; als de situatie dat vereist, kan een bestemming worden vermeden. Cruisen is een fantastische manier van reizen die Nederlandse vakantiegangers zal aanspreken. Er is echter nog veel onbekendheid en daar ligt een belangrijke doelstelling voor de branche’.

Meer.. CLIA Jaarcijfers