Peter Zoeteman reageert op FNV in Radioprogramma

Foto: NMT

In het afgelopen weekend zijn over de inhuur van Roemenen bij een scheepswerf artikelen verschenen in een aantal dagbladen en heeft de NOS hier een item aan gewijd. De gehele Nederlandse scheepsbouw werd daarbij onterecht door de FNV in een kwaad daglicht gesteld. Directeur van Netherlands Maritime Technology (NMT), Peter Zoeteman, heeft dit afgelopen maandag in het radio 1 programma ‘Dit is de dag’ enigszins weten te nuanceren.

Beluister hier het fragment

NMT vindt de aantijgingen onterecht. De feiten:
– Door gebruik te maken van de zogenaamde Europese A1-regeling ontstaat een groot verschil tussen het brutoloon van een ingehuurde Roemeense werknemer en dat van een Nederlandse, ook al verdienen ze netto hetzelfde.

– Deze A1-regeling betreft niet alleen Roemenen in de scheepsbouw, maar Oost-Europese werknemers in het algemeen en in alle sectoren, waaronder de bouw, land- en tuinbouw en transportsector. Dit past bij de afspraken tussen EU-lidstaten. De regeling is niet illegaal.

Het is volgens NMT ongepast om individuele bedrijven hier op aan te spreken. Voor handhaving van de regels rond arbeid is de overheid, in dit geval de Arbeidsinspectie, verantwoordelijk. Voor aanpassing van wetten en regels moet de FNV bij de overheid zijn in Den Haag of Brussel.

NMT pleit voor duidelijke regels omtrent de tewerkstelling van buitenlandse werknemers. Verder biedt NMT een uitgebreide training over de ‘Wet Arbeid Vreemdelingen’ zodat lidbedrijven goed weten hoe ze hier correct mee om moeten gaan.

De maritieme technologie (bestaande uit scheepswerven, maritieme toeleveranciers en dienstverleners) behaalde in 2014 een omzet van € 7,5 miljard en biedt werk aan bijna 32.000 professionals. De cijfers van 2015 worden op 19 mei bekend gemaakt. De branche staat wereldwijd bekend om haar innovatieve vermogen, maatwerk, leverbetrouwbaarheid en technologische kennis.

Meer… NMT

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Sep 2017 >>
MTWTFSS
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Rondje Landtong Rozenburg op 30 september

In het hart van het havengebied ligt de Landtong Rozenburg, ingeklemd tussen de Nieuwe Waterweg en het Calandkanaal. De Landtong herbergt een prachtig natuurgebied, met nu eens zicht op reusachtige zeeschepen en dan weer een kudde Schotse hooglanders. Zaterdag 30 september heb je de unieke mogelijkheid dit bijzondere gebied zowel vanaf het land als vanaf […]

read more >

Offshore WIND Conference 9 en 10 oktober RAI

OWC 2017 richt zich op de kansen in de offshore windsector voor de komende 10 jaar en verder daarna. Wat zullen de komende tenders de supply chain op korte en lange termijn bieden? Wat zijn de trends en kansen na 2023? Ook andere onderwerpen worden besproken, zoals kostenreductie, innovaties, subsidie en samenwerking met de olie- […]

read more >

Offshore Energy Exhibition & Conference 2017

Offshore Energy Exhibition & Conference (OEEC) is Europe’s leading offshore energy event. It is unique in bringing together the oil & gas, offshore wind and marine energy industry. With the industry in transition OEEC offers offshore energy professionals the ideal meeting place to network, discuss and learn about the future of energy.

read more >