Succesvolle officiële start kadeverlenging haven Lauwersoog

Donderdagmiddag 29 oktober om 15.30 uur hebben gedeputeerde Henk Staghouwer (provincie Groningen) , wethouder Herwil van Gelder (gemeente De Marne) en directeur Harm Post van de haven van Lauwersoog gezamenlijk het startsein voor de verlenging van de havenkade. Zij hebben  dit in het bijzijn van diverse genodigden – onder wie vissers, vertegenwoordigers uit de toeristische sector, collega-bedrijven en diverse andere relaties – verricht.

Tebezo Waterbouw & Nautische Dienstverlening B.V.uit Genemuiden gaat de werkzaamheden uitvoeren. De verwachting is dat de werkzaamheden over zes maanden klaar zijn.

Lang gekoesterde wens
In totaal wordt ca. 4 miljoen geïnvesteerd in de haven van Lauwersoog, mede mogelijk gemaakt door  ca. 3 miljoen euro subsidie van de Provincie Groningen. Een lang gekoesterde wens van de vissers gaat hiermee in vervulling. Zij krijgen straks meer aanlegfaciliteiten voor het laden en lossen van goederen. Naast de verlenging van de huidige kade met 200 meter, investeert de haven van Lauwersoog in de herinrichting van de passantenhaven waaronder een ruimere doorvaart en toegang voor baggerschepen en een drijvende steiger.

Gedeputeerde Henk Staghouwer is tevreden dat de haven een impuls krijgt. ‘Dit is goed voor het toerisme, maar ook voor de visserijsector. Als straks de vaargeul ‘t Westgat naar de Noordzee weer op diepte is, zullen meer viskotters de haven weer als basis gaan gebruiken. Ik ben een positief mens, dus ik ga ervan uit dat we daar binnenkort over kunnen besluiten. Dan kan Rijkswaterstaat beginnen met baggeren en kan Lauwersoog weer groeien als belangrijke haven.’

Ook de gemeente de Marne is verheugd over de investeringsplannen.  Wethouder Herwil van Gelder “Het werkelijkheid zien worden van de gemaakte plannen is fantastisch. Aan de slag!”