Damen Marine Components 150 jaar oud

Damen Marine Components (DMC), het oudste bedrijf binnen de Damen Shipyards Group, viert vandaag haar 150-jarige bestaan. DMC is uitgegroeid van een kleine, in 1865 in Gorinchem opgerichte scheepswerf, tot de grootste fabrikant van straalbuizen ter wereld.

Via een satellietverbinding zullen ongeveer 1000 klanten, werknemers, leveranciers en collega’s van de drie hoofdlocaties in Hardinxveld (Nederland), Jiangyin (China) en Gdańsk (Polen) tegelijkertijd een toast uitbrengen op deze historische gebeurtenis.

Hoewel de feitelijke wortels van DMC stammen uit 1865, toen Jan van de Giessen een onderneming begon vanaf een kleine werf in de Kalkhaven, gaat de geschiedenis van de scheepsbouw in het gebied terug tot de 14e eeuw. DMC werd officieel tien jaar geleden opgericht, toen twee bedrijven van de Damen Group fuseerden, namelijk Van de Giessen en Gdansk Engineering Works. GEW was toen het eerste bedrijf dat Damen Shipyards buiten Nederland overnam.

Terugkijkend op al die jaren, vertelde Managing Director Steef Staal van DMC aan zijn toehoorders dat hij van mening is dat DMC’s succes met name te danken is aan het feit dat DMC “vooral een partner voor haar klanten is, in plaats van gewoon een leverancier”. “We helpen onze klanten en werken met hen samen.”

Partner voor klanten
Kwaliteit staat voorop, benadrukt hij nog eens, zowel bij onze producten als bij de levertijden. “Doordat we altijd betrouwbare kwaliteit leveren, hebben we goede relaties met onze klanten weten op te bouwen.” Hij wijst erop dat de partners van DMC hoofdzakelijk OEM’s zijn.

Alleen al in de afgelopen tien jaar heeft DMC haar omzet bijna verdrievoudigd (tot € 36 miljoen). Dat zou wel eens te maken kunnen hebben met de bereidheid van Damen Shipyards om te investeren in moderne techniek en innovatieve productieprocessen.

DMC heeft drie grote spinningmachines, waarmee straalbuizen tot 7,5 m kunnen worden vervaardigd. “Misschien bestaat er ergens ter wereld nog een andere fabrikant die ook deze spectaculaire straalbuizen kan maken, maar die ken ik dan niet!” Hij voegt eraan toe dat het niet alleen de spinningmachines zijn die de straalbuizen revolutionair maken, maar dat dit het hele innovatieve productieproces is, waardoor de straalbuizen met slechts één lasnaad aan de binnenkant kunnen worden gemaakt.

DMC maakt niet alleen een heel breed assortiment hoogwaardige straalbuizen en roeren, maar bijvoorbeeld ook op maat gemaakte achterstevensecties voor roerpropellers, kraanfunderingen en kraanarmen.

Nu ook lieren in assortiment
En onlangs heeft DMC ook lieren toegevoegd aan haar assortiment. Roersystemen worden al geproduceerd door het zusterbedrijf Van der Velden Marine Systems, en ook de lieren zijn nu geïntroduceerd via een nieuw zusterbedrijf, namelijk Damen Winch Technology. Op dit moment is Damen Shipyards de grootste klant voor de sleeplieren voor ASD Tugs.

Na de festiviteiten rondom het 150-jarige bestaan staat DMC nog een feestje te wachten, omdat het 27 november a.s. een tweede grote productiefaciliteit in het Chinese Jiangyin opent.

Damen heeft deze nieuwe productiefaciliteit van de grond af aan opgebouwd. Met 11.000 m2 is deze bijna twee keer zo groot als de bestaande fabriek in Suzhou. Ook hier komt een spinningmachine te staan en andere hypermoderne installaties, zoals slijp- en schuurrobots. Uiteindelijk zullen hier 120 mensen komen te werken. De faciliteit zal de markten van Azië, het Midden-Oosten en de westkust van de VS bedienen.

Nieuwe faciliteit in Jiangyin
Perry Rikkers, General Manager van Damen Marine Components Suzhou, zegt: “Tien jaar geleden was DMC een pionier in China. En hoewel de Chinese economie een lichte dip vertoont, is er nog steeds veel activiteit en op de markt is meer vraag naar kwaliteitsonderdelen. We hebben de Damen-kwaliteitseisen hier geïntroduceerd en de klanten beseffen dat wanneer je wat meer voor kwaliteit betaalt, zich dit gezien de totale ‘cost of ownership’ op de langere termijn terugbetaalt.

“En als werkgever in China wil ik ook nog eens benadrukken dat bijna al onze mensen vanaf het begin bij ons zijn. Damen zorgt goed voor zijn werknemers, wat tot gevolg heeft dat het personeelsverloop bij ons veel minder groot is dan bij andere bedrijven hier.”

Aart Vogelaar, General manager van Damen Marine Components Jiangyin Co., Ltd, zegt: “Bij Suzhou konden we niet verder uitbreiden dus hebben we ervoor gekozen om een andere productiefaciliteit te zoeken. In Jiangyin kunnen we groeien. Bovendien is het dichtbij onze belangrijkste klanten, die allemaal vestigingen in dit gebied hebben. Dit maakt deze faciliteit zeer kosteneffectief en we kunnen gewoon aan hun deur afleveren.

“Natuurlijk zal de nieuwe productiefaciliteit de hoge kwaliteit leveren met de korte levertijden die onze klanten van ons gewend zijn. De nieuwe faciliteit biedt ons ook de mogelijkheid om ons assortiment uit te breiden met producten als lieren en boegschroeftunnels.

“Net als tien jaar geleden, heeft Damen miljoenen in China geïnvesteerd. Dit zijn niet de gemakkelijkste tijden hier, maar ik denk dat het laat zien dat Damen moed heeft en vooral kijkt naar de lange termijn.”

Tweede spinningmachine
China is niet de enige Damen-locatie waarin flink wordt geïnvesteerd. Sławomir Gieroń, Managing Director van Damen Marine Components Gdańsk, vertelt dat hij de vroegere GEW-fabriek de afgelopen tientallen jaren heeft zien groeien en moderniseren. Damen Marine Components Gdańsk beslaat nu 11.120 m2. Drie jaar geleden werd Gdańsk samengevoegd met een faciliteit van 6,000 m2 in het Poolse Elblag, met name omdat de vraag naar zwaardere constructies, zoals offshore-kranen, grote boegschroeftunnels en enorme roersystemen steeg.

De komende jaren zal de vestiging in Gdańsk verder worden uitgebreid met nog eens 4.000 m2. In oktober wordt er een nieuwe, nog grotere spinningmachine in gebruik genomen. DMC Gdańsk bezit al een spinningmachine. Deze kan straalbuizen tot een diameter van 4,3 m maken, maar de nieuwe machine kan straalbuizen tot 7,5 m aan. “Door numerieke gegevens in te voeren, kunnen we elke gewenste vorm of elk gewenst profiel inprogrammeren. Onze klanten hebben ontdekt dat je straalbuizen van een dergelijke kwaliteit niet krijgt met de gewone productiemethoden. Dit is een unieke technologie en het zegt denk ik iets over Damen: de beste ideeën om de gewenste kwaliteit en de beste technische oplossing te verkrijgen.”

Steef concludeert: “Jiangyin en de nieuwe, grotere spinningmachine in Gdańsk zijn slechts een paar voorbeelden van recente investeringen van Damen, maar DMC is voortdurend bezig met de ontwikkeling van nieuwe installaties en technieken en het verfijnen van haar productiemethoden. We streven er altijd naar om het aantal arbeidsuren terug te dringen en processen zo efficiënt mogelijk te maken. We zijn klaar voor de toekomst.

“Intussen is dit een zeer bijzondere gelegenheid. Ik wil al onze klanten, leveranciers, partners en al onze andere zakenrelaties bedanken voor de prettige samenwerking, hun loyaliteit, vertrouwen en betrokkenheid al deze jaren. Zonder de fantastische collega’s in Jiangyin en Suzhou, Gdansk en Elblag en natuurlijk Hardinxveld en Gorinchem, zou het leven erg saai zijn en zou niemand DMC kennen. Zij vormen het hart van ons bedrijf. Samen met onze klanten en leveranciers vormen we één grote Damen-familie!”

Meer… Damen Marine Components