De laatste metingen in Spitsbergen

De poolexpeditie sees.nl nadert zijn einde. De laatste dagen gaan in voor de expeditieleden. KNMI-onderzoekers Richard Bintanja en Olivier Andry keren terug met een unieke set metingen en waardevolle ervaringen. Vannacht zijn we naar de Hornsund gevaren, een diepe fjord in het zuidwesten van Spitsbergen waarin allerlei gletsjers uitmonden. Het uitzicht is grandioos. In dit fjord kwam ook ineens een school beluga’s langs, de spierwitte, kleine walvissen.

De MAXDOAS-metingen gaan prima. Het kastje beweegt gestaag op en neer. In de namiddag gaat de zon schijnen en doen we vanaf het schip nog enkele Calitoo metingen. Morgenochtend vroeg, als het schip aan de kade van Longyearbyen ligt, prepareren we de MAXDOAS voor de drie-weekse reis naar Nederland. Hopelijk krijgen we nu wel een continue meetreeks van Spitsbergen naar Nederland.

Al met al was de expeditie een succes. We hebben een mooie reeks luchtvervuilingsmetingen in het Noordpoolgebied gedaan die uniek zijn. In De Bilt gaan we alle data bekijken en omrekenen naar echte concentraties.

Goede metingen, leuke en nuttige contacten met andere poolonderzoekers, veel gezien, veel gedaan. Kortom, het was een geslaagde Arctische expeditie…!

Meer… KNMI