Prinses Beatrix heropent Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden heropent dinsdag 8 september 2015 het vernieuwde Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers in Den Helder.

Het Reddingmuseum vertelt het verhaal van de geschiedenis van het Nederlandse reddingwezen op zee. Er is aandacht voor de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij, redders, bijzondere reddingacties, scheepsrampen, reddingsbrigades, search en rescue-diensten van de Marine en Luchtmacht, de Kustwacht, het Nederlands Loodswezen, veiligheid op het water, scheepscommunicatie, navigatie, het weer, bebakening en divers reddingmaterieel. Voor het museum liggen historische reddingboten als Insulinde (1927), Johan de Witt (1941), Prins Hendrik (1951), Javazee (1967), Tjerck Hiddes (1975) en de Cornelius Zwaan (1982). De naam Dorus Rijkers maakt deel uit van de naam van het museum uit eerbetoon aan de grootste redder die Nederland ooit heeft gehad. In de tijd dat er nog geroeid en gezeild werd, redde deze Helderse redder bijna 500 mensen. Dorus Rijkers (1847- 1928) was een visser die op de wateren rondom Den Helder menig schipbreukeling het leven redde vanuit zijn roei-vissersboot. Dit werd bij de Reddingmaatschappij opgemerkt, en hij werd op jonge leeftijd dan ook al benoemd tot schipper van een roeireddingboot te Huisduinen. Op 64-jarige leeftijd moest hij stoppen met het reddingswerk, maar bleef als visser doorwerken. Hij heeft tijdens zijn leven een arm bestaan gekend, getrouwd met een vissersweduwe met een groot gezin, en zonder uitkering of pensioen heeft hij een (gouden) medaille verkocht om een fiets te kunnen kopen, om daarmee vlugger op de haven te kunnen zijn bij calamiteiten. Om al deze redenen wordt deze held geëerd middels de naamgeving van het museum.

Het Reddingmuseum is opgericht in 1982 en bevindt zich sinds 2002 op het terrein van de voormalige Rijkswerf Willemsoord in een motorenonderhoudswerkplaats. Het uit drie verdiepingen bestaande gebouw is gerenoveerd en voorzien van een moderne aanbouw. Het gebouw, de oude motorenwerkplaats van de marine is karakteristiek, en geeft een moderne industriële sfeer aan dit stoere museum.

Afgelopen najaar is het museum tijdelijk gesloten in verband met de komst van de schouwburg de Kampanje in de aangrenzende panden op Willemsoord, de voormalige Rijkswerf van de Koninklijke Marine. Vanwege grootschalige veranderingen binnen en  buiten het pand was het noodzakelijk om de deuren te sluiten en de bouwvakkers hun werk te laten doen. Hierdoor is er een compleet nieuwe benedenverdieping gerealiseerd. De vernieuwde entree wordt gedeeld met de nieuwe schouwburg de Kampanje, en via deze hal komt men in het museum.  De nieuwe benedenverdieping heeft een open opstelling die zorgt voor een interessante blik in het museum, waar diverse interactieve objecten zoals film en computergames het verhaal vertellen van het Nederlandse Reddingwezen.

Het museum is de afgelopen jaren veelvuldig met diverse prijzen beloond. Zo staat het museum in de top-tien van allerleukste kindermusea van Nederland, en is het onlangs uitgeroepen tot één na leukste uitje van Noord-Holland!

Een team van 80 vrijwilligers verzorgt alle facetten van het museum, zoals het onderhoud van de historische reddingboten, het bemannen van de balie, het geven van rondleidingen, het onderhouden van de collectie, het technisch onderhoud van de collectie en nog veel meer.

Het museum is trots dat het na een verbouwing van ruim 10 maanden, waarbij vele (museum)vrijwilligers dagelijks geholpen hebben, weer de deuren wijd open kan zetten en hoopt vele gasten vanaf woensdag 9 september weer te kunnen verwelkomen. In het weekend van 12 en 13 september is het museum gratis toegankelijk voor bezoekers, en zullen er extra activiteiten zijn voor de publieksopening.

De officiële opening op 8 september zal in besloten kring zijn, maar uiteraard zijn toeschouwers buiten bij de hoofdingang van de Kampanje/het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers van harte welkom om de aankomst van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix, Beschermvrouwe van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij, bij te wonen. Zij zal daar verwelkomd worden door de Commissaris van de Koning, mr. J.W. Remkes, Jonkheer mr. Th.S. Röell en Burgemeester Mr. K.F. Schuiling, die haar zullen begeleiden naar de ingang van het museum,  alwaar de Prinses de openingshandeling zal verrichten.

Meer… Nationaal Reddingmuseum