Bijeenkomst van de Nationale Wetenschapsagenda bij het KNMI

Wetenschap beantwoordt publieksvragen. Leven er in 2030 nog haringen in de Noordzee? Hoe lang beeft de aarde na als de gaswinning stopt? Bijna vijfhonderd vragen zijn er bij de Nationale Wetenschapsagenda binnen gekomen over weer, klimaat en seismologie. Wetenschappers geven op vrijdag 4 september antwoord tijdens een publieksbijeenkomst op het KNMI. De afgelopen maanden hebben belangstellenden vragen kunnen indienen over allerlei wetenschappelijke onderwerpen op de website van de Nationale Wetenschapsagenda. Het leverde 11.700 vragen op waarvan 500 over weer, klimaat en seismologie.

Een greep uit de vele vragen:
Wat zijn de gevolgen van klimaatverandering voor ons deltaland? Ligt de klimaatverandering echt aan menselijke handelingen? Is er door de klimaatverandering en verandering van de voedselketen in de Noordzee in 2030 nog Hollandse Nieuwe te krijgen? Kan schade door gaswinning en aardbevingen worden tegengegaan door het aanbrengen van gas of water in de bodem? Wat zijn de effecten van reductie in de gaswinning?

Tijdens de publieksbijeenkomst gaan wetenschappers en publiek met elkaar in gesprek om zoveel mogelijk vragen te beantwoorden. Naast KNMI zijn ook de instituten Deltares, PBL, RIVM en TNO als deelnemende partners aanwezig. Sommige vragen zullen eenvoudig te beantwoorden zijn; andere vragen vergen meer onderzoek en zullen worden gebruikt voor het aanscherpen van de Nationale Wetenschapsagenda.

Aanmelding
De vragenstellers zijn voor deze bijeenkomst persoonlijk uitgenodigd. Media zijn op 4 september van harte welkom maar dienen zich wel aan te melden. Aanmelden kan via het contactformulier op de website van het KNMI: https://www.knmi.nl/contact/.

De bijeenkomst vindt plaats op vrijdag 4 september van 12 tot 17 uur bij het KNMI, Utrechtseweg 297, De Bilt. Meer informatie over de bijeenkomst: https://www.aanmelder.nl/knmi.