Wat doet een surveyor nou eigenlijk?

In editie 3 van de MOCK vertelde Rob Pijper meer over zijn functie als surveyor. Gemist? Niet getreurd! Wij plaatsen het artikel, for your viewing pleasure, nog even online.

Op een zeer zonnige middag ontmoet de krant Rob op het kantoor van Lloyds Register in Rotterdam. Hij vertelt: “Ik heb lange tijd gevaren in diverse functies en besloot het varende leven, waarbij ik de halve wereld heb kunnen bewonderen, achter mij te laten en bij Lloyds in dienst te treden. Best gek eigenlijk. Vrijdag stapte ik van de boot af en maandagmorgen zat ik strak in pak op kantoor.”

Related Article

Rob werd in deze beginperiode opgeleid tot Marine Surveyor, een functie waarbij je inspecties en controles uitvoert voor o.a., afhankelijk van de mate waarin je getraind bent, nieuwsbouwschepen, materieel, systemen en bestaande schepen. Wat is het grootste verschil met werken op zee en aan wal? Rob omschrijft het als volgt: “Surveyor zijn is een waanzinnig beroep, waarmee je veel in contact komt met allerlei culturen – hetgeen ook een overeenkomst is met het werken op zee. Het voornaamste verschil is dat je aan wal aan het einde van de dag thuis bent en dat is op zee natuurlijk wel anders. ”

Kennis is een must
“Werken als Surveyor betekent dat je kennis allround moet zijn.  Het is een vak wat je niet zomaar leert, nieuwe Surveyors worden minimaal een half jaar opgeleid. Technische kennis is een must en vergeet niet de juiste houding. Dit beroep doe je niet van negen tot vijf. Soms werk je van heel vroeg tot heel laat en kan het vervolgens zijn dat je naar het buitenland reist om op locatie een klant te assisteren. Niet alleen de uren zijn wisselend, ook het type schepen welke je moet inspecteren varieert. Dat houdt het divers en daarom interessant! Daarbij vind ik het belangrijk te melden dat wij als bedrijf met de klant meedenken en dat we ervoor moeten zorgen dat we samen een oplossing vinden binnen de  wet- en regelgeving. Bij elke vraag verplaatsen we ons in de situatie van een klant en proberen samen tot een passende oplossing te komen. Bij Lloyds Register Marine in Nederland en België werken ongeveer 200 mensen verdeeld over kantoren in Rotterdam, Amsterdam, Haren, Serooskerke en Antwerpen.

Een mix van business en maatschappij
Hierbij gaat het niet alleen om de klanten of het bedrijfsleven, maar juist ook om de studenten. Daarom biedt Lloyds Register ook een Graduate Scheme aan waarbij een starter een traject van vier jaar kan volgen om Surveyor te worden. Rob: “We zijn van origine een Angelsaksische organisatie, en dat houdt in dat we zakelijk gezien redelijk formeel zijn. Cultuur sensitief zijn is dus belangrijk, ook voor de functie van Surveyor. Nederlanders hebben een relatief directe aanpak en dit geldt weer niet voor andere landen en culturen.“

Global technology centre
Classificatiebureau Lloyds Register bestaat al ruim 254 jaar en was ’s werelds eerste klassebureau. Ondertussen telt het bedrijf meer dan 80 kantoren wereldwijd waarbij in 2014 een techology centre is geopend in Southampton, Engeland. Het gebouw is speciaal naast de campus van de universiteit van Southampton gebouwd. Rob: “Dit global technology centre en de Southampton Marine and Maritime Institute vormen samen een unieke en wereldwijd kenniscentrum waar men onderzoek kan doen en een brug kan bouwen tussen het bedrijfsleven en opleidingen. Het doel is om op een meer dynamische wijze beter in te spelen op toekomstige uitdagingen.” Voor ons is het vanzelfsprekend dat wij herinvesteren in de maatschappij. Alle winst die we maken gaat naar de Lloyds Register Foundation die haar fondsen gebruikt voor het sponseren van onderzoek, studie en projecten.