Europese titel en ticket naar Rio voor Van Schaardenburg

Rutger van Schaardenburg triomfeert op de laatste dag van het EK Laser, en hoe: op de slotdag behaalt de Laserzeiler de eerste Europese titel voor Nederland sinds de Laserklasse Olympisch is, wint hij de nationale selectiestrijd van Nicholas Heiner én zeilt hij zijn NOC*NSF nominatie. Delta Lloyd Kernploegzeiler Van Schaardenburg gaat dus in één keer door naar Rio. Tot de allerlaatste wedstrijd was het Olympische ticket nog steeds niet vergeven en lag de strijd tussen Heiner en Van Schaardenburg open. Heiner, die de slotdag zelfs begon met de beste uitgangspositie voor Rio, behaalde uiteindelijk een vijfde plek in het Europese klassement.

Een jaar lang stuivertje wisselen
De nationale selectiestrijd tussen Van Schaardenburg en Heiner loopt al sinds eind 2014 en was een continu ‘stuivertje wisselen’. Zo werd Van Schaardenburg in augustus 2014 tweede op het testevent in Rio, maar werd Heiner vervolgens nog geen maand later wereldkampioen. Ook op een aantal andere vooraf bepaalde toernooien lieten beide zeilers zien dat ze aan elkaar én aan het Olympisch niveau gewaagd waren. Teneinde deze strijd vóór het Testevent in Rio (augustus 2015) af te ronden werd het volgende bepaald: het ticket naar Rio gaat naar degene met het beste opgetelde resultaat van het WK in Canada en dit EK in Denemarken

Strijd lag open tot allerlaatste race
Met licht-weer condities en de inmiddels bekende windshifts begonnen Heiner en Van Schaardenburg vrijdag aan een voor hen beladen dag. Spanning zelfs al vóórdat de boten in het water liggen. Waar de avond ervoor werd afgesloten met een, volgens de organisatie, tweede plek voor Van Schaardenburg en een vierde voor Heiner, en dus Van Schaardenburg in de lead in de selectiestrijd, werd in de ochtend bekend dat Van Schaardenburg naar de derde plek was gezakt. Ineens stond Heiner in de selectiestrijd weer op voorsprong. Eens te meer werd duidelijk hoe klein de verschillen zijn tussen beide mannen. Zo klein, dat de allerlaatste race pas de doorslag gaf.