CDA: haalbare doelen nodig voor verbetering luchtkwaliteit

Een krappe meerderheid van linkse en liberale fracties in de Milieucommissie van het Europees Parlement heeft vandaag amendementen op de herziening van de nationale emissieplafonds van luchtverontreinigende stoffen aangenomen. Deze zullen de economie, landbouw en zeehavens in Europa “fnuiken en verstikken”, aldus Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik. Ze veegt de vloer aan met de eisen van de kleine meerderheid in de Milieucommissie: “Van christendemocratische zijde zullen wij er alles aan doen om realistische doelen voor schonere lucht te bereiken en elke luchtfietserij uit het eindresultaat te verwijderen.” Tijdens de plenaire stemming in september zal het eindoordeel van het Europees Parlement geveld moeten worden.

Schreijer-Pierik wijst onder andere op de gevolgen voor de haven van Rotterdam. Voor de vaststelling van de uitstootplafonds van lidstaten wil men rekening houden met de hoeveelheid verkochte brandstoffen in plaats van de gebruikte brandstoffen. “Dat is wel erg kort door de bocht. In Rotterdam wordt heel veel brandstof opgeslagen en verkocht, maar relatief weinig verbruikt. Dat is echt de verkeerde berekeningsgrondslag voor het vaststellen van de uitstoot,” aldus de CDA-politica.

Ook opnemen van de vermindering van methaanuitstoot is de CDA-politica een doorn in het oog. “Deze voorstellen zijn funest voor de weidegang van onze koeien en een nekslag voor dierenwelzijnsinitiatieven in de veehouderij. Methaan is een natuurlijk gas dat ontstaat door vertering van gras. Moeten wij onze koeien voortaan niet langer vers gras en hooi voederen, maar soja en andere methaan beperkende voedermiddelen die minder methaan opleveren? Onze dieren in geheel gesloten stalsystemen houden? Neen! Laat de koe in de wei”, aldus Schreijer. Methaan wordt immers al via het protocol van Göteborg (2012) gereguleerd. Door methaan ook te betrekken bij nieuwe regels voor de luchtkwaliteit is er sprake van onwenselijke dubbele regulering.

Schreijer-Pierik: “Wij zijn als CDA voor schonere lucht en verplichte inzet van de beste technologieën hiervoor in de EU. Maar wij moeten onze economie en landbouw het niet onmogelijk maken om te groeien. Wij moeten inzetten op duurzame groei binnen Europa en niet op het verjagen van bedrijven, banen en de uitstoot naar buiten Europa. Dit is onwerkbare regelgeving en ondermijnt de uiteindelijke doelen.” De Europarlementariër bereikte wel dat de Eurocommissaris met de lidstaten aan een verplichte evaluatie van EU-bronbeleid, lagere wetgeving, op gebied van luchtverontreiniging moet gaan werken. “De resultaten daarvan zullen dan ook tot aanpassing en maatwerk moeten leiden,” aldus de CDA-politica.

Verder omvat het voorstel vergaande doelen voor het reduceren van ammoniakuitstoot. “Dat is een goede zaak maar Nederland heeft de uitstoot al met 70% teruggebracht sinds 1990. De voorstellen houden daar nu geen enkele rekening mee. Een extra reductie betekent extra milieu-investeringen voor familie- en gezinsbedrijven in de landbouw, terwijl deze bedrijven al enorme vooruitgang hebben geboekt door hoge investeringen!”

Meer… CDA