Miniatuur kanon gevonden tijdens opgraving van 17e- eeuws vrachtschip

Archeologen hebben tijdens de opgraving van een 17e-eeuws vrachtschip in Dronten een unieke vondst gedaan: zij troffen een helemaal gaaf miniatuur kanon van brons op een onderstel aan. In een scheepswrak is een dergelijke vondst nog niet eerder gedaan. Het gaat om een object dat ook in de 17e eeuw al zeldzaam was. Het kanon is ongeveer 15 centimeter lang en 8 centimeter hoog.

Op het kanon is een nog niet leesbare inscriptie gevonden. De betekenis van dit miniatuur kanon is nog niet bekend. De datering van het kanon is midden 17e eeuw. Daarnaast zijn een complete bierpul en een complete laars gevonden in ‘nieuwstaat’. Zeer bijzonder zijn ook de grote pakketten textiel uit het achterschip.

In de zomer van 2014 vond de eerste campagne plaats. De opgraving is voorgezet op 22 juni jl. In deze tweede campagne staat de constructie het schip centraal. Het wrak zal in zijn geheel worden opgegraven en wordt na documentatie afgevoerd. Er zijn al meerdere bijzondere constructiedelen gevonden die inzicht geven in de constructie op dekniveau. Deze delen worden zelden aangetroffen. Ze geven informatie over de opbouw, de hoger gelegen gedeelten van het schip. Vorig jaar werd er een complete stookplaats (met kookgerei, zoals een koperen koekenpan en een koperen aker, diverse borden en een nog volledig intact kruikje) gevonden. Een verrassing was het majolica sierbord. Onder de 30.000 voorwerpen in het Nationaal Depot voor Scheepsarcheologie in Lelystad is geen vergelijkbaar exemplaar aanwezig. In de wintermaanden van 2014 werd hard gewerkt aan het onderzoek van deze vondsten en opnieuw werden de onderzoekers verrast: tijdens het schoonmaken van de haardplaat (onderdeel van de stookplaats) kwam een duidelijk zichtbare afbeelding van een Romeinse soldaat tevoorschijn met het jaartal 1638. Het jaartal kan betrekking hebben op de bouwdatum van het schip. Naast deze vondsten geeft de lading turf nu ook inzicht in de functie van het schip.

Publieksdag & volg de opgraving
Op 11 juli is er van 11.00 tot 16.00 uur een publieksdag. Iedereen kan kijken hoe een opgraving in zijn werk gaat. Het adres is Rietweg 17. https://www.nieuwlanderfgoed.nl/museum/activiteiten.

Het publiek kan deze scheepsopgraving volgen via Twitter (@Scheepswrakken) en de studenten die met deze opgraving ervaring opdoen, houden op de IFMAF Facebookpagina (Scheepsarcheologie-Flevoland) en de weblog van de IFMAF: https://ifmaffieldschool.blogspot.com hun wederwaardigheden bij.

IFMAF
De International Fieldschool for Maritime Archaeology Flevoland (IFMAF) voert de opgraving uit met studenten, onderzoekers en amateur-archeologen. De IFMAF is een samenwerking tussen provincie Flevoland, gemeente Lelystad, Rijksuniversiteit Groningen, Nieuw Land en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Deze partijen hebben in 2006 een samenwerkingsovereenkomst getekend om het maritiem archeologisch universitair onderwijs en onderzoek te versterken. Het opgravingsteam bestaat uit archeologiestudenten van diverse universiteiten, amateurarcheologen van AWN Flevoland en een team van medewerkers van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Rijksuniversiteit Groningen en Nieuw Land onder begeleiding van bijzonder hoogleraar prof. dr. André van Holk (projectleider) en drs. Laura Koehler, scheepsarcheoloog (RCE afdeling Maritiem Depot). De studenten krijgen met deze fieldschool de kans om ervaring op te doen. De archeologiestudenten houden via de weblog van de IFMAF, https://ifmaffieldschool.blogspot.com bij wat hun bevindingen zijn. Ook is het nieuws te volgen via @Scheepswrakken op Twitter en via Facebook, Scheepsarcheologie Flevoland.

* Biologisch Landbouwbedrijf Meijering
De opgraving vindt plaats op het land van Biologisch Landbouwbedrijf Meijering. Het bedrijf teelt op 65 hectare biologisch grond in de gemeente Dronten uien, aardappelen, peen, granen, rode bieten, spinazie, pompoenen en diverse soorten kolen. De eigenaren van het bedrijf streven naar duurzaam gebruik van de grond. In de boerderijwinkel ‘Bio Erf17’ verkopen de eigenaars alle geteelde producten vers van eigen land. ‘Bio Erf17’ wil de consument laten zien en beleven waar zijn biologisch voedsel vandaan komt en kinderen de mogelijkheid bieden te spelen op een boerderij. Tijdens de publieksdag op 11 juli zullen er diverse verse groentes voor bezoekers te koop zijn. Kijk ook op de Facebook pagina ‘Bio Erf17’ voor meer informatie.

Batavialand
Aan de Lelystadse kust werken Bataviawerf, Nieuw Land en RCE-Scheepsarcheologie samen aan een nieuw cultuurbelevingspark