Convenant maritieme industrie Nederland en Turkije

Op 11 mei 2015 ondertekenden de Nederlandse overheid en een consortium Nederlandse bedrijven het convenant ‘4TuNe: a prosperous future for Turkish and Dutch Maritime Technology’.

Het was de 50e ondertekening sinds de start van het programma Partners for International Business (PIB) in juli 2012.

Nederlandse inzet
Het convenant wil samenwerking bevorderen tussen de Turkse en Nederlandse maritieme industrie op het gebied van vlootvernieuwing, maritieme clustervorming en human capital. Onder andere door middel van beursbezoeken, handelsmissies, road shows, het aanbieden van technische pakketten en financieringspakketten, het opzetten van een maritieme clusterorganisatie in Turkije en een liaison.

De bedrijven die het convenant ondertekenden zijn: Ahoy Rotterdam N.V., Alewijnse Marine Systems-Alewijnse Noord B.V., Marstrat B.V., Mastex Software B.V., Promac B.V., STC-NESTRA B.V., Yanmar Europe en Nederland Maritiem Land.

Kansen in Turkije
De scheepsbouwcapaciteit in Turkije is in de afgelopen 10 jaar verzesvoudigd. Dat betekent dat de huidige werfcapaciteit veel groter is dan het daadwerkelijke orderboek. Tegelijkertijd is er aan de vraagzijde (rederijen) van general-cargo-schepen sprake van een sterke vervangingsmarkt. Alleen al voor de Turkse thuismarkt wordt die geschat op 500 schepen (orderwaarde € 2,5 miljard). Dit biedt kansen voor de Nederlandse maritieme industrie.

In de besluitvormingsketen over bouwopdrachten zijn de rederij/eigenaar van het nieuw te bouwen schip en de scheepswerf leidend. Zo bepaalt de reder waar het schip wordt gebouwd, welke prijs hij wil betalen en aan welke eisen het schip moet voldoen. Rederij en werf bepalen samen welke equipment aan boord komt en hoe het ontwerp eruit komt te zien. Nederlanse bedrijven (het consortium) kunnen deze scheepsuitrusting en de montage ervan leveren. Dit beslaat al snel zo’n 70% van de waarde van het schip. De cruciale slagingsfactor is of de financiering van het schip rondkomt. Het convenant speelt hier op in.

Meer… Rijksdienst voor Ondernemend Nederland