Hennis roemt samenwerking bij medaille-uitreiking Johan de Witt

Patrouilleren voor de kust van Somalië, kustwachters leren navigeren met kleine vaartuigen en informatie vergaren met helikoptervluchten. Zomaar een greep uit de acties die amfibisch transportschip Zr. Ms. Johan de Witt de afgelopen maanden uitvoerde voor de EU-antipiraterijmissie Atalanta.

190 Nederlandse bemanningsleden kregen vandaag aan boord de Herinneringsmedaille Vredesoperaties uit handen van Defensieminister Jeanine Hennis-Plasschaert. De missie zit er op.

Het schip opereerde 4 maanden in een internationaal vlootverband voor de Hoorn van Afrika met als hoofdtaken:
• Beschermen van schepen die gebruik maken van een speciale vaarroute in de Golf van Aden;
• Patrouilleren in het Somalisch bassin;
• Escorteren van schepen, waaronder VN-voedselschepen;
• Aanpakken van piraterij-activiteiten door vermoedelijke piraten op te sporen en eventueel op te pakken.

Samenwerking
Internationale samenwerking was er volop aan boord. De Zweedse admiraal Jonas Haggren stuurde de missie aan vanaf de Johan de Witt, dat als stafschip fungeerde. In totaal waren er 360 militairen op het vaartuig met 16 verschillende nationaliteiten. Zweden leverde onder meer een helikoptereenheid met 2 Augusta A-109 toestellen en mariniers met 2 Zweedse CB-90 gevechtsboten. Beide eenheden werkten volledig geïntegreerd met hun Nederlandse collega’s.

Betrokkenheid
Hennis sprak zowel de Nederlandse als de 50-koppige Zweedse bemanning toe. Ze roemde de Zweden voor hun aanpassingsvermogen en naadloze integratie met de Nederlandse militairen. Die was er niet alleen op operationeel gebied, maar ook in de dagelijkse gewoontes. Niet zoals thuis 2 maal daags warm eten maar ‘gewoon’ ’s avonds een boterham met hagelslag.

Hennis: “Uw betrokkenheid was enorm. Of het nu ging om het tegengaan van piraterij of het eren van onze vorst op Koningsdag, u stond ons bij.” De minister noemde de Zweeds-Nederlandse samenwerking een mooi voorbeeld van internationale coöperatie om piraterij tegen te gaan. Ook Zweden is positief en bekijkt verdere samenwerkingsmogelijkheden met Nederland. Om die te onderzoeken waren begin april 2 onderzoekers van het Zweedse ministerie van Defensie aan boord van de Johan de Witt.

Mijlpaal
Voor de Nederlandse bemanning had Hennis ook niets dan lof. “De vele taken waren complex en zeer divers. Ook al hield u geen piraten aan de afgelopen maanden, u schrikte ze wel af door uw aanwezigheid met onder meer talloze patrouilles langs de Somalische kust.” De minister had ook oog voor de unieke operatie die de Nederlanders uitvoerden voor zustermissie EUCAP Nestor. In maart leverden ze 2 voertuigen af op het strand van Mogadishu. Een mijlpaal volgens Hennis.

Nederlandse inzet
Nederland draagt sinds eind 2008 bij aan antipiraterij-operaties voor de kust van Somalië. De bestrijding van piraterij is de afgelopen jaren voortdurend in ontwikkeling geweest. Hierbij heeft Nederland steeds een belangrijke rol gespeeld. Piraterij vormt een serieuze bedreiging voor onze belangen als handelsnatie. De vrije doortocht over zee en de ontwikkeling van de regio loopt gevaar door piraterij.

De Johan de Witt komt volgens de huidige planning maandag 25 mei aan in thuishaven Den Helder.

Meer… Defensie