ABB wint opdracht van 900 miljoen dollar om Noors en Duits elektriciteitsnet met elkaar te verbinden

Het NordLink-project wordt de langste verbinding tussen twee HVDC-netten in Europa en maakt de transmissie van 1.400 megawatt aan hernieuwbare energie mogelijk.

ABB heeft een contract ter waarde van ongeveer 900 miljoen dollar gewonnen van een consortium bestaande uit de nutsbedrijven Statnett en TenneT en de ontwikkelingsbank KfW. Het project heeft betrekking op de levering van on-shore omvormerstations voor HVDC (high-voltage direct current of gelijkstroom met hoge spanning) en de bijhorende kabelsystemen aan de Duitse zijde van het project om zo de allereerste verbinding tussen het Noorse en Duitse stroomnet tot realiteit te mastand te brengen. De verbinding wordt 623 kilometer lang en is daarmee de langste HVDC-verbinding in Europa. Geschat wordt dat de verbinding tegen 2020 in gebruik zal worden genomen. Het contract omvat daarnaast een serviceovereenkomst voor vijf jaar.

“We zijn verheugd met TenneT en Statnett te kunnen samenwerken aan een nieuw toonaangevend project dat de integratie van de Europese energiemarkt zal bevorderen. De intelligente combinatie van hernieuwbare energiebronnen (bv. zonne- en windenergie in Duitsland en hydro-elektriciteit in Noorwegen) bewijst dat we technologisch in staat zijn om in heel Europa een duurzaam beleid van groene energie te implementeren”, verklaarde Ulrich Spiesshofer, CEO van ABB. “Deze bestelling onderstreept het leiderschap van ABB op de HVDC-markt en vormt opnieuw een mijlpaal in de evolutie van onze afdeling Power Systems naar groei en winst op lange termijn.”

NordLink wordt cruciaal voor de verbinding tussen Noorwegen en Duitsland en werd geselecteerd als een van de ‘common interest’-projecten van de Europese Commissie om een geïntegreerde energiemarkt uit te bouwen binnen de Europese Unie. Het project zal de energiezekerheid in beide landen verhogen en zal de integratie van hernieuwbare energie in de stroomnetten van beide landen ondersteunen door overschotten aan wind- en zonnestroom uit Duitsland door te sluizen naar Noorwegen en Noorse hydro-elektriciteit te transporteren naar Duitsland. De verbinding zal een recordcapaciteit van 1.400 megawatt (MW) aan stroom kunnen transporteren, genoeg om 3,6 miljoen Duitse gezinnen van stroom te voorzien.

“Het NordLink-project bevestigt opnieuw het engagement van ABB om doeltreffend gebruik te maken van hernieuwbare grondstoffen. We laten miljoenen mensen profiteren van groene stroom en ondersteunen het energiebeleid van Duitsland en Noorwegen”, aldus Claudio Facchin, President van de afdeling Power Systems van ABB. “We stonden aan de basis van de HVDC-technologie en blijven nieuwe technologieën ontwikkelen die projecten zoals NordLink haalbaar maken.”

ABB zal twee omvormerstations van 525 kilovolt (kV) en 1.400 MW ontwerpen, ontwikkelen, leveren en in bedrijf stellen met behulp van haar ‘Voltage Sourced Converter’-technologie (VSC), HVDC Light® gedoopt. Een station zal worden gebouwd in de buurt van Tonstad in het zuiden van Noorwegen, het andere in de buurt van Wilster in het noorden van Duitsland.

In het kader van het project zal ABB ook een massa-geïmpregneerd (MI) kabelsysteem van 525 kW ontwerpen, produceren en installeren aan Duitse zijde. Deze transmissiekabels hebben een lengte van 154 kilometer onderzee  en 54 kilometer ondergronds op Duitse bodem.

ABB kreeg al een honderdtal HVDC-projecten toegewezen sinds het de technologie zestig jaar geleden lanceerde. Dat komt overeen met een totaal geïnstalleerde capaciteit van meer dan 120.000 MW en ongeveer de helft van de wereldwijde installaties. ABB heeft de technologie in de jaren negentig verder ontwikkeld met de introductie vanVSC-HVDC, HVDC Light® gedoopt. ABB geeft de toon aan wat VSC-technologie betreft en is met de recent voltooide Skagerrak 4-verbinding verantwoordelijk voor 15 van de 18 projecten van dit type die wereldwijd in gebruik genomen zijn. ABB heeft ruim een eeuw expertise op het vlak van hoogspanningsverbindingen en kreeg in het totaal al opdrachten voor 8.300 kilometer aan HVDC-kabels. ABB is tevens de enige leverancier die zowel MI-kabels als geëxtrudeerde kabels kan leveren op een spanningsniveau van 525 kV.

Meer… ABB