Nederlandse Wereld Waterdag in teken van nieuw VN doel voor water

Minister Melanie Schultz van Haegen opent de Nederlandse viering van Wereld Waterdag die op 20 maart in Amsterdam wordt gehouden. Centraal staan de nieuwe VN ontwikkelingsdoelstellingen die binnenkort worden vastgesteld. Nederland wil dat er een nieuw, specifiek waterdoel komt, zowel gericht op schoon water als op watermanagement. Miljarden mensen hebben geen schoon water of leven in gebieden met grote overstromingsrisico’s. Dat probleem zal in de toekomst nog groter worden. Als wereldwaterleider kan Nederland hier het verschil maken. Hoe dat kan en welke kansen dat biedt bespreken politici, watersector, industrie en beleidsmakers op Wereld Waterdag.

Sprekers zijn onder meer Europarlementariër Bas Eickhout en kopstukken van Heineken, het Wereld Natuur Fonds, het ministerie van Buitenlandse Zaken en het World Resources Institute Europe. Tijdens de Nederlandse Wereld Waterdag komen in diverse workshops duurzame en toekomstbestendige oplossingen voor wereldwijde wateruitdagingen aan bod: van ecosystem – based havenconcepten en de rol van gezonde ecosystemen in integraal waterbeheer, tot innovatieve stedelijke sanitatie, van klimaatbestendig investeren tot de inzet van serious gaming voor een eerlijke verdeling van water.

VN en Wereld Waterdag
In 1992 hebben de Verenigde Naties 22 maart uitgeroepen tot Wereld Water Dag voor het creëëren van bewustwording over de nationale en mondiale waterproblematiek. Het thema dit jaar is Water & Sustainable Development. In Nederland ligt de focus op de nieuwe Sustainable Development Goals (SDG’s), die waarschijnlijk in september worden vastgesteld. Het VN Sustainable Development Goal 6: ‘Ensure availability and sustainable management of water and sanitation for all’, wordt naar verwachting ook vastgesteld. Daarmee staat water voor het eerst als specifiek doel op de ontwikkelingsagenda van de VN.

Wandelen voor water
Traditiegetrouw worden op Wereld Waterdag de uitkomsten van de actie ‘Wandelen voor Water’ bekend gemaakt door initiatiefnemer Aqua for All. 601 scholen in Nederland doen mee. Aqua for All organiseert de actie elk jaar in de week rond Wereld Waterdag, samen met diverse partners. Meer informatie: www.wandelenvoorwater.nl.

Samenwerkingsovereenkomsten
Op de Wereld Waterdag in Nederland worden twee samenwerkingsovereenkomsten getekend.
Plan Nederland en drinkwaterbedrijf Vitens-Evides International (VEI) tekenen een strategisch partnerschap. VEI ondersteunt waterbedrijven in ontwikkelingslanden om hun operationele en financiële prestaties op een duurzame manier te verbeteren, met name in stedelijk gebied. Plan heeft ruime ervaring op het vlak van decentrale water- en sanitatieprojecten, trainingen op het gebied van hygiëne en het versterken van de positie van kinderen en vrouwen. De partijen gaan gezamenlijk de toegang tot water en sanitatie op een duurzame manier helpen verbeteren.
Made Blue is een organisatie die onder het motto ‘een liter voor een liter’ bedrijven uitdaagt om hun waterfootprint in kaart te brengen en diezelfde hoeveelheid schoon water via hen ter beschikking te stellen aan ontwikkelingslanden. De teller staat nu in totaal op 600 miljoen liter. Op Wereld Waterdag tekenen vier bedrijven een overeenkomst met Made Blue: Mövenpick Hotels in Nederland, de Fokker Terminal, Bundles, Aquafox Nederland BV.

Organisatie Wereld Waterdag
De Nederlandse viering van Wereld Water Dag wordt ieder jaar georganiseerd door het Netherlands Water Partnership en Aqua for All, steeds in samenwerking met andere partners. Dit jaar zijn dat Both Ends, IUCN NL, Wereld Natuur Fonds, WASH Alliance en Wetlands International. Rens de Jong, bekend van onder meer BNR nieuwsradio, treedt op als dagvoorzitter. De dag wordt mede mogelijk gemaakt door het overheidsprogramma Partners voor Water en Pakhuis de Zwijger in Amsterdam.

Het evenement vindt plaats van 12:00 tot 19:00 uur in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam.

Meer… wereld-water-dag.nl