Veel innovatie op HISWA Amsterdam Boat Show 2015

De start van het nieuwe watersportseizoen is het ideale moment voor de lancering van bijzondere primeurs. Tijdens HISWA 2015 – van 11 t/m 15 maart in Amsterdam RAI – komen innovaties, trends, kennis en marktontwikkelingen bij elkaar op het HISWA InnovationLAB. Samen met onder andere TU Delft, Volans Sailing en InnoSportlab Den Haag worden diverse innovatieve projecten gepresenteerd, waaronder een prototype van een zeilboot voorzien van een ‘hydrofoil’ draagvleugelsysteem. Maar ook het nieuwste ontwerp van een door de mens aangedreven onderzeeër namens TU Delft. Verder zijn hier de genomineerde producten voor de ‘HISWA Product van het Jaar’ verkiezing te bezichtigen.

TU Delft 
Het is een unicum dat tijdens de HISWA een door de mens aangedreven onderzeeër (WASUB) te zien zal zijn. Bezoekers kunnen op een racefiets realtime en interactief strijden tegen de piloot, die in de onderzeeër in een watertank zit. Hierbij wordt het vermogen gemeten en via software visueel gepresenteerd. Ook zijn andere projecten van de TU Delft aanwezig. Het gaat hier bijvoorbeeld om het RISE Project, een roeiboot op hydrofoils en de Solar Boat van het TU Delft Solar Boat Team.

Hydrofoils
Volans Sailing, toont tijdens de aankomende HISWA een primeur: de nieuwe ‘vliegende’ catamaran ofwel de Solent Whisper. Een revolutionair draagvleugelsysteem zorgt voor stabiliteit en maakt deze catamaran gemakkelijk en veilig om te varen voor een brede groep van zeilers. De Solent Whisper komt al bij 5 knopen uit het water en haalt gemakkelijk snelheden van 25 knopen.

QConcepts presenteert op de aankomende HISWA een prototype zeilboot voorzien van een ‘hydrofoil’ draagvleugel systeem. Deze lancering betekent de start van een testprogramma waarin de boot en het hydrofoil systeem verder verfijnd gaan worden.

Door inzet van het hydrofoil systeem wordt een unieke zeilervaring gegeven aan de gebruikers van deze eenmansboot. Daarnaast geeft QConcepts een sneak-preview van een in ontwikkeling zijnde airborne windturbine. Deze turbine zweeft 100 meter boven de grond. Op deze wijze wordt op efficiënte wijze windenergie geoogst.

Team Performance Monitor Onderzoek
Bij topzeilen is samenwerking in en buiten de boot van essentieel belang. Met verschillende partijen is er een systeem ontwikkeld dat niet alleen het zeilteam maar ook alle posities afzonderlijk cijfermatig kan beoordelen. Mede daardoor zullen trainingen en nabesprekingen steeds doelgerichter worden. Speciaal tijdens de HISWA kunnen bezoekers dit systeem testen.

HISWA Product van het Jaar Verkiezing
Ook dit jaar wordt weer de ‘HISWA Product van het Jaar’ verkiezing gehouden. Belangrijke criteria zijn onder andere een onderscheidend karakter, innovatie en de toepasbaarheid van de producten. Daarnaast speelt het prijsniveau een grote rol en het product moet al op de markt verkrijgbaar zijn. Ook dit jaar waren er veel inzendingen. De jury heeft uiteindelijk gekozen voor 4 genomineerden. De genomineerde producten van het jaar 2015 zijn: RS Aero van Aquavitessa B.V., de New Electric Marine Drive van New Electric NL, en het bedrijf de Stille Boot – Torqeedo- Solbian heeft twee producten die genomineerd zijn: De Torqeedo- Solbian met de Deep Blue inboard en Solbian met de ALLinONE. Bekijk de website voor meer informatie over de producten.

De uiteindelijke winnaar wordt bekendgemaakt op de openingsdag van HISWA 2015, op woensdag 11 maart in Amsterdam RAI. De genomineerde producten worden gepresenteerd in het HISWA InnovationLAB.

Over het InnovationLAB
Op woensdag 11 maart om half 12, direct na de opening van de HISWA wordt het InnovationLAb van Amsterdam RAI officieel gelanceerd met de externe partners TNO, 3TU Federatie en Accenture Innovation Awards.

Meer… HISWA