Werken met vreemdelingen. Wat moet je weten?

Het was groot nieuws toen bekend werd dat ’s werelds grootste cruiseschip voor haar onderhoudsbeurt zou afmeren bij het in Rotterdam gevestigde bedrijf Keppel Verolme. Ook haar vertrek ging niet ongezien voorbij; jammer genoeg voor eigenaar Royal Caribbean Cruises vanwege minder positieve redenen. De Inspectie SWZ legde de rederij Royal Caribbean Cruises een enorme boete op, onder meer vanwege werknemers zonder een Nederlandse tewerkstellingsvergunning, het niet houden aan de minimumloongrenzen en het overtreden van de arbeidstijdenwet.

De vreemdelingen die voor de reder aan het werk waren tijdens het onderhoud aan de Oasis of the Seas zijn niet de enige in Nederland. Zo zijn er, naar schatting, ongeveer een half miljoen Oost-Europeanen aan het werk in Nederland en het aantal vreemdelingen stijgt ieder jaar met vele duizenden. Om uitbuiting en illegale tewerkstelling te bestrijden wordt de regelgeving en de handhaving daarvan aangescherpt. Een onderdeel van de nieuwe Europese handhavingsrichtlijn is een verregaande ‘ketenaansprakelijkheid’ voor ingehuurde uitzendkrachten en personeel van onderaannemers.

Wij spraken met Annette Opstal van Netherlands Maritime Technology en Frits Luijten van Manfri Management & Advies die samen de training ‘Werken met vreemdelingen’ organiseren op 17 en 31 maart.

Waarom is deze training tot stand gekomen?

“De training ‘Werken met vreemdelingen’  is een vervolg op workshops over strategisch personeelsbeleid waar ook ontwikkelingen in de wetgeving, zoals de nieuwe Ziektewet, Wet Werk en Zekerheid en de Wet Arbeid Vreemdeling aan de orde kwamen”, vertelt Luijten. “De maritieme sector waarin veel ketenpartners intensief samenwerken, is de afgelopen tijd geconfronteerd met een strenge handhaving van de regelgeving. De gevolgen van overtreding van de regels zijn meer voelbaar geworden voor de sector. Door gezamenlijk kennis hierover op te doen kunnen de meeste problemen voorkomen worden.”

Wat hopen jullie met de training te bereiken?

Opstal neemt het woord: “Door deze training bieden wij een mogelijkheid om de kennis over dit onderwerp te vergroten, mede door uitwisseling van ervaringen en interactie met experts op dit gebied. Door middel van een checklist, die de hele procedure van aanvraag van vergunning tot en met aanname in kaart brengt, kunnen de meest voorkomende problemen van het werken met vreemdelingen geïdentificeerd worden waardoor de kans op onbedoelde overtredingen en hoge boetes af zal nemen. Daarnaast wil Netherlands Maritime Technology door het aanbieden van deze cursus de sector ondersteunen en tegelijkertijd laten zien dat de sector serieus met dit onderwerp bezig is. De training is gericht op maritieme hr-managers en directeuren, die meer kennis van de regelgeving omtrent arbeidsmigratie willen hebben.”

Wat is de huidige stand van zaken wat betreft werken met vreemdelingen in de maritieme sector?

Luijten: “De sector gaat in principe erg gedegen om met uitvoering van deze wetgeving, maar door de nieuwe Europese handhavingsrichtlijn waarin een vergaande ketenaansprakelijkheid is opgenomen, in combinatie met een strenge handhaving van de regelgeving, neemt de druk op de sector toe.”

Wat moet er veranderen om het ‘werken met vreemdelingen’ te verbeteren?

“Om dit te verbeteren moeten de autoriteiten en de branche bij wijzigingen en ontwikkelingen in de Wet Arbeid Vreemdelingen gezamenlijk optrekken, zodat deze wijzigingen en ontwikkelingen vroegtijdig inzichtelijk gemaakt kunnen worden voor onze leden en daarmee juist toegepast kunnen worden door de sector”, besluit Opstal. AK

NB: De data van de cursus zijn veranderd. Dit is aangepast in dit artikel. De cursus werken met vreemdelingen zal plaatsvinden op dinsdag 17 maart en dinsdag 31 maart. Aanmelden kan via Netherlands Maritime Technology.