De olie en gas industrie ontdekken in 30.000 km, 30 landen en 3 continenten

Van juni 2013 tot februari 2014 reden Thomas Hollmann, toen nog student petroleum engineering aan de TU Delft, en zijn beste vriend Broos van Alphen een tocht van 30.000 kilometer op hun motors. De route liep door 30 landen verspreid over drie continenten, waar ze verschillende organisaties, olievelden en universiteiten bezochten om zo een beter beeld te krijgen van de petroleumwereld en haar engineers. “Normaal gesproken heb je een hele carrière nodig om zoveel locaties te zien en contacten te leggen”, vertelt Hollmann.

Door de steun van de Society of Petroleum Engineers (SPE) konden ze als ambassadeur van SPE Netherlands vertrekken, en dit feit opende deuren bij bedrijven en universiteiten over de hele wereld. Als SPE-ambassadeurs bezochten ze verschillende SPE-secties tijdens hun reis, waar ze informatie en ideeën uitwisselden over technologie en duurzaamheid. Het doel van de Petroleum Tour was op de eerste plaats om interessante verhalen en feiten te verzamelen over bedrijven van hier tot Zuidoost Azië. Daarnaast wilden ze geïnspireerd raken en ook anderen inspireren. “Overal waar we kwamen begonnen mensen hun (reis)plannen vorm te geven,” aldus Hollmann. Hun avonturen werden beschreven in de bedrijfsbladen van Well Engineering Partners en de SPE Nederland bulletin, als ook op de website van de TU Delft. Tevens waren ze op Facebook te volgen.

Hoogte- en dieptepunten
Een letterlijk en figuurlijk hoogtepunt van de Petroleum Tour vond Hollmann het door de bergen rijden in Kyrgzstan en de Himalayas in Nepal. Daar kwamen ze op 4.000 meter hoogte met de motor een week vast te zitten toen het ‘s nachts enorm had gesneeuwd. Door stress, vermoeidheid en tegenslagen te hebben kunnen overwinnen voelde Hollmann zich een beter mens en heeft hij geleerd dat je bent wie je bent. “Ongeacht hoe ver je weg probeert te rijden, je komt jezelf altijd tegen. Je leert de verantwoordelijkheid bij jezelf te leggen als je iets wilt veranderen.” Daarnaast was het fantastisch voor Hollmann en Van Alphen om alle boorinstallaties, opslaginstallaties voor gas, workshops, olievelden, offshore basissen en SPE-secties te bezoeken.

Helaas werd Hollmann ernstig ziek tijdens zijn reis en belandde hij in het ziekenhuis. “Het scheelde niet veel”, vertelt hij. “Verder werden wij ook geconfronteerd met corruptie, een verschijnlijk wat in sommige landen maatschappelijk verantwoord ondernemen in de weg staat.” Erg positief vond hij de instelling van de engineers. “Ik trof vrijwel consequent heel vriendelijke, hartelijke mensen aan die ongelofelijk enthousiast waren over hun vak. Dat was voor mij een enorme geruststelling: later aan de slag gaan in een industrie waar iedereen met passie werkt.” Ondanks de positieve instelling gaat het nog wel eens mis. Het probleem is volgens Thomas het enorme gat tussen sommige engineers bij grote oliebedrijven en de echte wereld. “Er zijn mensen die reizen van luxe compound naar kantoor met airco. Vervolgens pakken ze de taxi naar dure restaurants. Soms hebben geen flauw benul in welke staat het land zich eigenlijk verkeert.” Hij vindt dit schadelijk voor het imago van de industrie.

Afgestudeerd en direct een baan
Hollmann: “Ik kan nu met managers en ervaren mensen op een zinnige manier praten over de industrie, ik heb een goed beeld kunnen ontwikkelen en dat geeft vertrouwen dat je wel kunt gebruiken als net afgestudeerde.” De Petroleum Tour heeft vrijwel direct gezorgd dat Thomas een baan kreeg toen hij eenmaal weer in Nederland was. Tijdens zijn trip was hij op bezoek geweest bij olie- en gasbedrijf OMV in Wenen, Oostenrijk. Door zijn positieve ervaring besloot hij contact op te nemen met het bedrijf, hetgeen resulteerde in een baan als junior well test engineer. Hierbij komt het plannen, managen en analyseren van onder andere druktesten uit olie en gas reservoirs kijken.

Werken in de olie- en gasindustrie: een aanrader!
Hollmann: “Wees enthousiast over je eigen plannen, laat je niet uit het veld slaan. In de industrie zoeken ze geen jaknikkers, vergeet niet jezelf te blijven. Ga vooral in deze branche werken. Ik kan me geen industrie voorstellen wat zowel interessant, diepgaand, maatschappelijk relevant, spannend als uitdagend is.” TM