Karel Doorman op 6 november naar West-Afrika

 

 

karel-doorman-peter-stroo (1)

Het marineschip Karel Doorman met hulpgoederen voor de bestrijding van de ebola epidemie vertrekt op donderdag zes november. Dat hebben minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie en minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking vanmiddag in een brief aan de Tweede Kamer bekend gemaakt. In Den Helder en een aantal andere havens worden de spullen geladen. De reis naar de kustwateren van West-Afrika zal zo’n twee weken duren. ‘Het is goed om te zien dat dit grote transport binnenkort vertrekt. Allereerst omdat de mensen en de hulpverleners in de getroffen landen deze hulp heel hard nodig hebben. Tegelijkertijd is het mooi dat Nederland dit kan realiseren,’ aldus beide bewindsvrouwen.

In totaal vervoert de Karel Doorman ruim 100 voertuigen en 50 containers. Deze wordt de komende dagen en weken aangevoerd. De hulpgoederen worden geleverd door EU lidstaten, internationale organisaties en  hulporganisaties. Voordat deze goederen aangenomen worden is er eerst nog een beoordeling of ze voldoen aan een vastgestelde behoefte. ‘Het gaat erom dat de juiste spullen naar de juiste plek gaan. Een goede afstemming is en blijft dus belangrijk,’ aldus Ploumen. Met de aanbieders is afgesproken dat de goederen in Liberia, Sierra Leone of Guinee zullen worden ingeklaard en opgehaald.

Minister Hennis: “De vraag is nadrukkelijk om transport van hulpgoederen te regelen, de Karel Doorman is bij uitstek geschikt voor een operatie als deze.” Het nieuwste en grootste marineschip is een Joint Support Schip met veel faciliteiten, waaronder helikopterdecks, grote laadvloeren en logistieke middelen.  De meerkosten van de inzet van het schip komen voor rekening van de EU en de begroting van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. De doorlopende kosten, zoals de salaris van marine personeel en onderhoud van het schip, zijn voor rekening van Defensie.

Los van de inzet van het schip heeft Nederland tot nu toe ruim 35 miljoen euro vrijgemaakt voor het indammen van de ebola epidemie. Deze hulp is via diverse kanalen ingezet: internationale organisaties, zoals de VN,  en hulporganisaties, zoals het Rode Kruis en Artsen Zonder Grenzen, worden ondersteund.  Op de Karel Doorman zal voor vijf miljoen euro aan hulpgoederen worden meegenomen die door het kabinet zijn betaald. Daartoe behoren beschermende kleding, mobiele klinieken en transportmiddelen. Het is voor het eerst dat dit op een dergelijke schaal gebeurt.

Meer… Rijksoverheid