Nominaties van 24e Design Award METS (DAME) bekend

METS jury

Uit de 116 producten die dit jaar zijn ingediend om mee te dingen naar de prestigieuze Design Award METS (DAME), zijn er 45 genomineerd voor het eindoordeel van de DAME Jury die uiteindelijk zeven Categoriewinnaars en één Overall Winnaar zal kiezen. De DAME winnaars worden bekendgemaakt tijdens de Breakfast Briefing op de openingsdag van METS 2014 die plaatsvindt van 18 tot en met 20 november in Amsterdam RAI.

De DAME Award werd in 1991 in het leven geroepen als prijs voor het best ontworpen product van METS. In 2014 benadrukt de wedstrijd opnieuw het belang van het ontwerp van alle maritieme producten, van functionaliteit tot uiterlijk en van verpakking tot eindproduct. De DAME jury kijkt ook naar de verwachte uitwerking van de inzendingen op de maritieme industrie, de geschiktheid voor het beoogde doel, het innovatieve niveau, de kosteneffectiviteit en de milieueffecten.

Aanmeldingen van over de hele wereld
In totaal zijn 116 producten voor de DAME competitie aangedragen door bedrijven uit 23 verschillende landen over de hele wereld. De 45 genomineerde producten zijn ingediend door bedrijven uit 16 verschillende landen. De Overall Winnaar en de Categoriewinnaars worden bekendgemaakt tijdens de Breakfast Briefing op dinsdag 18 november om 08.00 uur, voorafgaand aan de opening van METS 2014. De Award die de Overall Winnaar ontvangt, is ontworpen door scheepsbouwkundig ingenieur Tony Castro, voormalig voorzitter van de DAME Jury, en weerspiegelt het internationale karakter van de wedstrijd. Producten die door de Jury als uitzonderlijk worden beschouwd, maar die niet tot winnaar van de betreffende categorie worden uitgeroepen, kunnen een speciale vermelding krijgen.

DAME Winnaars in nieuw Innovation LAB
Gedurende de beurs zijn alle winnende producten te zien bij de DAME presentatie in het nieuwe Innovation LAB, waar bezoekers met iPad-presentaties worden geïnformeerd over de producten. Op dezelfde wijze zijn alle genomineerde producten te bewonderen in de ingang van het Holland Complex (hal 9-10-11). Voor het eerst presenteren winnende bedrijven hun product tijdens de beurs op het nieuwe Innovation Stage, een onderdeel van het Innovation LAB.

Veel productontwikkeling ondanks beperkte budgetten
De voorzitter van de DAME Award Jury, Bill Dixon, besprak de kwalitatief sterke inzendingen en noemde het prijzenswaardig dat er opnieuw sprake is van een flinke productontwikkeling, terwijl de maritieme industrie al lange tijd worstelt met beperkte budgetten: “Het ontwikkelen van nieuwe, goed ontworpen en innovatieve producten is erg moeilijk als het gaat om relatief kleine productieaantallen. Toch hebben veel van de bedrijven die dit jaar genomineerd zijn problemen onder de loep genomen, een nieuwe manier bedacht om deze te tackelen en een veelbelovende oplossing gepresenteerd. Weer andere hebben manieren bedacht om het scheepsbouwers gemakkelijker te maken, door een meer geïntegreerde en eenvoudiger installatie.”

“De uitdaging om aan de wensen van de klant tegemoet te komen, wordt steeds groter”, vervolgde Bill. “Vandaag de dag zijn booteigenaren bekend met intuïtieve gebruikersinterfaces op smartphones en tablets. Als ze op hun boten en superyachts stappen, willen ze niet geconfronteerd worden met ingewikkelde systemen. Eenvoudige, elegante ontwerpen met een samenhangende integratie zijn de toekomst, en dat is de boodschap die we met de DAME Award willen blijven uitdragen door de beste inzendingen in de schijnwerpers te zetten.”

DAME categorieën
De DAME Jury beoordeelt de inzendingen zorgvuldig op het algemene ontwerp, bouwkwaliteit, functionaliteit en materiaalgebruik. Andere factoren die meespelen zijn originaliteit, ergonomie en prijs-kwaliteitverhouding. De geselecteerde producten worden onderverdeeld in zeven categorieën:

1.         Maritieme elektronica en aanverwante software
2.         Interieur, meubilair, materiaal en elektrische aansluitingen in kajuiten
3.         Maritieme uitrustingen, uitrustingen voor scheepswerven en gereedschappen & materialen voor scheepsbouw
4.         Dekuitrustingen, zeilen en tuigage
5.         Kleding en accessoires voor bemanning
6.         Reddings- en veiligheiduitrustingen
7.         Machines, aandrijvingen, mechanische en elektrische systemen & aansluitingen

DAME JURY 2014
Dit jaar bestaat de DAME Jury uit acht vooraanstaande experts uit de scheepvaartindustrie. Namen van de Juryleden 2014 (v.l.n.r.):
– Jean François de Prémorel, Beneteau Groupe – Frankrijk
– Chris Beeson,  redacteur zeilen van Yachting Monthly – Verenigd Koninkrijk
– Bill Dixon, Dixon Yacht Design (voorzitter van de DAME Jury) – Verenigd Koninkrijk
– Torsten Conradi, Judel / Vrolijk & Co. Engineering GmbH, directeur DBSV – Duitsland
– Ing. Andrea Frabetti, Ferretti Group / Advanced Yacht Technology – Italië
– Klaus Roeder, Carpe Diem Yacht Design & lid van het ICOMIA Technical Committee – Duitsland
– Prof. Ger Bruens, TU Delft / Associate Professor Design Aesthetics – Nederland
– Nigel Calder, onafhankelijk journalist Technical Marine – USA

De DAME 2014 Jury werd ondersteund door een niet-stemgerechtigde secretaris: de heer Kim Hollamby, du Pré Group – Verenigd Koninkrijk.

Meer… METS