Nieuwe fase bodemsanering Chemie-Pack van start

De provincie Noord-Brabant heeft na een aanbestedingsprocedure Strukton Milieutechniek uit Breda de opdracht gegund voor de saneringswerkzaamheden van de bovengrond op het terrein van Chemie-Pack.

De provincie had drie partijen uitgenodigd om een voorstel op te stellen. Uiteindelijk is Strukton Milieutechniek geselecteerd. Belangrijk selectiecriteria waren de prijs en kwalitatieve aspecten als werkwijze, planning en projectorganisatie.

Op 6 mei beginnen de saneringswerkzaamheden van de bovengrond (grond boven grondwaterstand). De vloeren, funderingen en rioleringen worden gesloopt. Daarna wordt van de bovengrond selectief alleen de verontreinigde delen afgegraven. Deze werkzaamheden nemen 6 maanden in beslag.

Nieuwe fase
De bodemsanering van het terrein Chemie-Pack verloopt volgens plan. De afgelopen twee jaar is bij bedrijven in de omgeving een aantal kleine bodemsaneringen uitgevoerd. De sanering van de bovengrond op het terrein van Chemie-Pack is de volgende stap.

De aanbestedingsprocedure voor de sanering van de ondergrond (grondwater en grond onder de grondwaterstand) is ondertussen al in volle gang. Onderdeel van deze procedure is het uitvoeren van onderzoek en proeven in 2014 om tot een goede saneringsaanpak te komen. Door middel van een uitgebreide selectieprocedure verwacht de provincie deze opdracht in 2015 te gunnen. De werkzaamheden van de ondergrond starten in de loop van 2015. De sanering van het grondwater is een complex proces dat vijf tot tien jaar gaat duren.

Overlast
De bodemsanering wordt zodanig aangepakt en uitgevoerd dat de omliggende bedrijven daar zo min mogelijk overlast van ondervinden. De bodemsanering moet ook humane risico’s van de aanwezige bodemverontreiniging wegnemen en het terrein weer geschikt maken voor gebruik als industrieterrein.

Saneringsprogramma
Meteen na de brand zijn maatregelen getroffen om ervoor te zorgen dat verontreinigingen in het grondwater niet kunnen wegstromen naar de omgeving. Dit is bereikt door het oppompen en zuiveren van verontreinigd grondwater. Zo heeft de provincie als het ware ‘tijd gecreëerd” om voor deze unieke en omvangrijke bodemverontreiniging een saneringsprogramma op te stellen. Dit saneringsprogramma is gebaseerd op uitgebreide specialistische bodem- en chemische onderzoeken en vormt de basis voor de gehele bodemsaneringsoperatie.

Meer… Sanering Chemie-Pack